Shinzo Abe se ispričao zbog izjave o "ženama za utjehu"

JAPANSKI premijer Shinzo Abe se parlamentarnom odboru u Tokiju službeno ispričao zbog izjave kojom je "žene za utjehu" u službi japanske vojske u drugom svjetskom ratu bio nazvao običnim prostitutkama.

"Žene za utjehu" je naziv koji je japanska vojska koristila za stotine tisuća žena prisilno unovačenih iz Koreje, Kine i drugih oblasti pod vlašću Japanskog carstva kako bi u posebnim "postajama za utjehu" seksualno opsluživale japanske vojnike u svrhu održavanja borbenog morala i kontrole širenja spolnih bolesti.

Mnoge od tih žena su bile prisiljene bezdušnom zlostavljanju koje je uključivalo prisilne  pobačaje, a pred kraj rata i masovne likvidacije.

Japan nikada nije službeno priznao postojanje "žena za utjehu" kao službene institucije, ali je 1993. godine dana službena isprika preživjelim žrtvama, a 1995. godine je osnovan posebni fond za isplatu odštete koji se financira privatnim donacijama.

Posljednjih godina, pak, u Japanu jača nacionalistička desnica pod čijim se pritiskom našla i vladajuća Liberalno-demokratska stranka. Neki njeni zastupnici su zahtjevali da se isprika iz 1993. godine službeno povuče.

Abe, koji se zbog sve većih kineskih prijetnji zalaže za remilitarizaciju Japana, je poznat po svojim nacionalističkim stavovima, te se vjeruje kako je svojom izjavom nastojao desnici izaći u susret.

Međutim, Abeova izjava je izazvala bijes ne samo u kineskoj i južnokorejskoj javnosti, nego i kod bliskih japanskih saveznika kao što su SAD i Australija, s obzirom da su državljanke tih dviju zemalja tijekom zarobljeništva u japanskim logorima također bile izvrgnute sustavnom seksualnom zlostavljanju.

O isprici je javnost izvijestio Abeov glasnogovornik Hiroshi Suzuki.

D.A.
Foto:AFP

Pročitajte više