Shizofreničari koriste mozak na sasvim drugačiji način

OSOBE koje boluju od shizofrenije koriste sasvim različite centre u mozgu za kratkoročno pamćenje, od osoba koje ne boluju od te bolesti, pokazalo je istraživanje na sveučilištu u Nashvilleu. Rezultati istraživanja Vanderbilt, napokon su dali odgovor na pitanje zašto je stanje shizofrenije često povezano s problemima dugotrajnog pamćenja.

Shizofrenija je psihička bolest, složeni poremećaj funkcije mozga koja se sastoji od skupa karakterističnih simptoma, a oboljeloj osobi otežava, iskrivljava ili sasvim onemogućuje razlikovanje stvarnih od nestvarnih doživljaja ili iskustava.

Naime, zdrave osobe koriste desnu stranu mozga zahvaljujući kojoj mogu upamtiti posebne događaje ili lokacije, dok shizofreni pacijenti koriste širu mrežu područja s obje strane mozga. "Kod zdravih osoba je aktivirana posebna i jasno određena mreža područja za posebne moždane funkcije, dok se shizofreni pacijenti oslanjaju na puno širu i difuznu mrežu kako bi postigli isti cilj memoriranja", izjavio je za BBC profesor Sohee Park.

Prilikom istraživanja znanstvenici su promatrali moždanu aktivnost te zamijetili kako zdrave osobe, kada nešto zaborave, nisu samouvjerene u svoju tvrdnju da su nešto zapamtili jer njihov mozak u tom području ostao neaktivan.

Za razliku od osoba koje boluju od shizofrenije, one su vrlo samouvjerene u nešto što nisu zapamtile ili su zaboravile, dakle, njihove moždane aktivnosti ostaju jednake i kada točno zapamte neke detalje i kada ih ne zapamte.

"Spoznajna oštećenja, uključujući probleme sa samim pamćenjem jedan je od ključnih simptoma shizofrenije, ali se slabije razumije od drugih simptoma poput halucinacija i iluzija", izjavio je Paul Corry iz dobrotvorne udruge Rethink te nadodao kako je najbolji način prevencije ovih simptoma rano otkrivanje istih uz pravilnu medicinsku i socijalnu pomoć.

V.M.
Foto: schizophrenia.com

Pročitajte više