Šibenik: Do daljnjega odgođeno ročište u postupku protiv Krojfa i ostalih

ROČIŠTE glavne rasprave u postupku što se na Općinskom sudu u Šibeniku vodi protiv Miljenka Žaje Krojfa, Siniše Šoše i Tončija Botice, optuženih da su počinili kažnjivo djelo ucjene, odgođeno je na neodređeno vrijeme, odlučilo je danas Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe.

Sudsko je vijeće prihvatilo tako prijedlog Velibora Došena i Jadrana Franceschija, branitelja prvookrivljenog Miljenka Žaje, da Sud izda nalog o provedbi kombinirana vještačenja o psihofizičkom stanju njihova branjenika. Po riječima predsjednice Vijeća Maje Šupe novo ročište bit će zakazano čim rezultati vještačenja budu dostupni Sudu. Kako glavna rasprava jutros nije ni počela, jer u sudnici zbog zdravstvenih razloga nije bio nazočan prvookrivljeni Miljenko Žaja, o zahtjevu za ukinućem pritvora što su ga podnijeli branitelji trojice okrivljenika odlučit će Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Šibeniku.

Miljenko Žaja Krojf, javnosti poznat sa suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji na Županijskom sudu u Zagrebu, Siniša Šoša i Tonči Botica u pritvoru Okružnog zatvora u Šibeniku nalaze se od 22. svibnja ove godine, jer su, po optužnici, ucijenili rogozničkog poduzetnika Nenada Skejića da će ubiti njega, suprugu i djecu mu ako ne vrati navodni dug od 180.000 dolara i tri automobila. O tom dugu, koji Skejić navodno duguje Botici, još nije završio sudski postupak na Općinskom sudu u Splitu.

Za boravka u pritvoru Miljenko Žaja, inače invalid bez jedne noge, u više se navrata Sudu obraćao pisanim podnescima, žaleći se da mu Sud ne omogućuje primjerenu zdravstvenu njegu. Prvi prijedlog o odlasku u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu radi ispravka oblika ležišta proteze odbio je jer nema bolničke službe koja bi mogla obaviti taj zahvat. Na ponovljen prijedlog Zatvorske bolnice da se zahvat na ležištu proteze obavi u suradnji sa zagrebačkim poduzećem "Buco" i Zavodom za rehabilitaciju, što je Općinskom sudu u Šibeniku dostavljen 4. kolovoza, Miljenko Žaja, po riječima njegovih branitelja, nije mogao pristati zbog lošeg fizičkog stanja.

Do odluke Izvanraspravnog vijeća šibenskog Suda sva trojica okrivljenika ostaju u pritvoru, a Zakon za kažnjivo djelo ucjene predviđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

Pročitajte više