Šibenik: Priveden "martićevac" osumnjičen za ratni zločin

DJELATNICI šibenske policije, u suradnji sa službenicima Policijske postaje Vinkovci, uhitili su i priveli danas u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku 50-godišnjeg muškarca iz Knina zbog osnovane sumnje da je kao pripadnik milicije tzv. SAO Krajine tijekom 1993. i 1994. godine počinio više kažnjivih djela, okvalificiranih kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

U današnjem priopćenju Policijske uprave šibensko-kninske navodi se da je uhićeni pripadnik milicije SAO Krajine tzv. "martićevac" otkriven tijekom prikupljanja obavijesnih podataka o kažnjivim djelima ratnog zločina koja su počinili pripadnici srpskih paravojnih postrojba nad osobama hrvatske nacionalnosti tijekom Domovinskog rata i okupacije dijelova današnje Šibensko-kninske županije.

Uhićenik (s prebivalištem u Srijemskim Lazama), čije ime ni inicijale policija nije priopćila, osumnjičen je da je 30. siječnja 1993. u selu Čitluku, u općini Promini, iz vatrenog oružja pucao na 84-godišnju Lucu P. te ju je teško ranio tako da joj je u kninskoj bolnici amputirana noga iznad koljena.

Početkom 1993. godine u selu Marasovinama kod Knina u kući Nikole S.Č. pokušao je silovati jednu 39-godišnju ženu. Osim toga, neimenovani "martićevac" je u rujnu 1994. u selu Ljubetiću, u općini Promini, s još trojicom pripadnika paravojske tzv. SAO Krajine, obučenih u maskirne odore i s kapuljačama na glavama, naoružanih puškama i noževima, upao u kuću Ante P. u kojoj je zatekao njegovu suprugu, 64-godišnju Milku P., kojoj je prijetio nožem, izbio joj zube te joj je gurao nož u usta i prijetio ubojstvom ako mu ne otkrije gdje krije novac.

Protiv uhićenog "martićevca" policija je podnijela kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinio kažnjivo djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više