Šibenik: šest milijuna kuna za sadnice vinove loze

Šibenskokninska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja svojim poljoprivrednicima besplatno dijeli sadnice vinove loze i masline za trajne nasade, a prošle i ove godine za to je u županijskom proračunu izdvojeno šest milijuna kuna, kazao je danas župan Duje Stančić. L

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u vinogradu Marka Duvančića u prominskom vinogorju u blizini Oklaja župan Stančić je istaknuo i da će Županija s 290 tisuća proračunskih kuna ove godine financirati projekte natapanja polja.

U sklopu županijskoga Programa subvencioniranja podizanja novih nasada u vinogradarstvu i voćarstvu lani je besplatno podijeljeno 228.400 sadnica vinove loze, 17.500 sadnica maslina i 950 sadnica raznih voćaka. Gotovo 80 posto zasađenih površina nalazi se u područjima posebne državne skrbi.

Osim tri milijuna kuna, koje je lani izdvojila Županija, za sadnju dugogodišnjih nasada poljoprivrednici bi trebali dobiti i blizu pet milijuna kuna državnih poticaja.

Župan Stančić danas je pozvao sve poljoprivrednike koji su zainteresirani za sadnice u idućoj godini da se jave županijskim službama.

Marko Duvančić, vlasnik najvećega privatnog vinograda u Županiji na Gluvaču u prominskom vinogorju, jučer je na 10 hektara površine počeo sadnju 50 tisuća sadnica vinove loze, koliko je dobio od Županije. Zemljište je Duvančić dobio od države u 40-godišnji zakup, a zasadit će uglavnom sorte crnog grožđa, merlot, lasin i plavinu.

Duvančić, po struci diplomirani inženjer agronomije, vinogradarstvom se bavi osam godina. Na dva hektara vlastite zemlje u obližnjem Razvođu za sada ima 10.000 loza i proizvodi oko 15.000 litara vina na godinu koje, kazao je, lako proda na zagrebačkom, zadarskom i splitskom području.

Za obradbu 50.000 novih trsova vinove loze Duvančić iduće godine kani zaposliti dva stalna radnika i četrdesetak sezonaca.

(Hina) zpod ymć

Pročitajte više