Šibenska bolnica dobila novi CT uređaj vrijedan 642 tisuće eura

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Općoj bolnici u Šibeniku predstavljen je novi 128 slojni low dose CT uređaj, vrijedan oko 642 tisuće eura, plaćen iz državnog proračuna, koji će osigurati i preciznu dijagnostiku i organizacijske iskorake. Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj šibenske bolnice Kristijan Stipaničev složili su se da će taj uređaj omogućiti ne samo preciznu dijagnostiku, brže postizanje rezultata i bolje ishode liječenja,  nego i organizacijske iskorake koji su već sad rezultirali smanjenjem liste čekanja.

"Organizacija rada u šibenskoj bolnici je takva da opravdava nabavku uređaja. Brojne pretrage koje se obavljaju, smanjene liste čekanja je ono čemu pretendiramo u čitavom zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“, rekao je ministar Beroš te dodao da je nabavka aparata na tragu reformskih nastojanja jačanja javnog zdravstva.

Trenutno imaju dva CT uređaja

Istaknuo je da je upravo zbog uvođenja novih modela organizacije, u vidu organizacije rada u tri smjene i obavljanja pretraga sedam dana u tjednu, na već postojećem CT i MR uređaju šibenska bolnica smanjila liste čekanja na maksimalno 90 dana za nehitne pacijente, a 7 od 10 naručenih pacijenata čak nisu iz Šibensko – kninske županije.

Ravnatelj šibenske bolnice Kristijan Stipaničev rekao je da zahvaljujući novom uređaju, županijska Opća bolnica u Šibeniku trenutačno raspolaže s dva CT uređaja jer stari uređaj ostaje u svakodnevnoj upotrebi za hitne pacijente i dijagnostiku.

„Zbog toga smo sigurni da ćemo s dva CT uređaja postizati još bolje rezultate nego dosad. Naši pacijenti više ne moraju odlaziti u veće medicinske centre da bi dobili kompletnu medicinsku skrb. Naravno, u pojedinim područjima to će uvijek biti potrebno, ali iz dana u dan smanjujemo broj zdravstvenih usluga i smanjujemo potrebu za odlaskom u veće centre“, istaknuo je Stipaničev.

Dodao je i da je njihova vizija stvoriti sigurno i poticajno okruženje za pacijente gdje će njihove potrebe biti u središtu pažnje te da će nastaviti ulagati u medicinsku opremu, ali i edukaciju zdravstvenih djelatnika.

Za novu bolnicu u Šibeniku u izradi studije izvodljivosti 

Opća bolnica Šibensko – kninske županije je u 2023. u specijalističko konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti imala 689 tisuća posjeta, čime se po broju posjeta u SKZZ-u može usporediti s puno većim zdravstvenim ustanovama, pa čak i KBC-ovima. Slijedom toga, u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva, liste čekanja na sve dijagnostičke pretrage i dalje drže prosjek manji od 100 dana za nehitne pacijente.

Primjerice, u prethodnoj godini na MR uređaju napravljeno je 8.053 pretraga, a na postojećem CT uređaju 15.120 pretraga te novim CT uređajem liste čekanja očekuju se i veće brojke učinjenih dijagnostičkih  pregleda.

Na pitanje novinara kad će bi zgrada nove bolnice mogla biti gotova i početi s radom na novoj lokaciji, ravnatelj Stipaničev je odgovorio da će u najoptimističnijem scenariju to biti kroz osam godina jer su trenutačno u petoj fazi izrade Studije izvodljivosti za novu bolnicu koja bi u potpunosti trebala biti gotova krajem kolovoza, početkom rujna ove godine.

Ministar Beroš je pak istaknuo da se radi na tome da se izgradnja u potpunosti financira iz državnog proračuna.

Pročitajte više