KOLAPS ZDRAVSTVA

Šibenska djeca godinama nemaju endokrinologa. Neće ga ni dobiti

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

OPĆA bolnica Šibenik već dvije godine nema dječjeg endokrinologa i to otkako je prethodna liječnica otišla u mirovinu. To je Indexu potvrdila ravnateljica šibenske bolnice dr. Sanja Jakelić koja nam je rekla da se tim problemom suočavanju i ostale bolnice u manjim mjestima. Rekla nam je kako dječjeg endokrinologa neće imati još barem dvije godine dok liječnica koju su poslali na subspecijalizaciju iz dječje endokrinologije ne završi školovanje.

Roditelji čija djeca trebaju dječjeg endokrinologa javili su se Indexu i rekli nam da je, otkako je liječnica prije dvije godine otišla u mirovinu, bolnica tad dogovorila suradnju s dr. Veselinom Škrabićem iz Splita. Po tom dogovoru, on je trebao raditi preglede u Šibeniku svaki drugi mjesec. Međutim, i on je, kažu nam, od prosinca prestao dolaziti u šibensku bolnicu pa su djeca sad u potpunosti ostala bez liječnika.

Roditelji sve više trebaju endokrinologa za djecu

"Roditelji o tome nisu obaviješteni već su u početku dobivali obavijest da se još ne zna termin, a nakon nekoliko mjeseci je rečeno da on više neće dolaziti. U isto vrijeme sve ove mjesece doktor dolazi u privatnu polikliniku u Šibeniku", rekli su nam roditelji.

Prof. Škrabić je inače pročelnik Zavod za endokrinologiju i neurologiju KBC-a Split, a u Šibeniku još radi u jednoj privatnoj poliklinici, o čemu stoji obavijest na stranicama te privatne poliklinike. Na istoj je stranici također navedeno kako su "u današnje vrijeme uvelike endokrinološko-medicinske usluge počeli tražiti roditelji za svoje mališane".

Dječja endokrinologija bavi se poremećajima žlijezda kod djece i adolescenata. Problemi koje najčešće susreću kod djece, što se navodi na stranicama poliklinike, su preuranjeni ulazak u adolescenciju, visoka razina šećera te poremećaj stvaranja hormona žlijezde štitnjače, odnosno hipotireoza.

Ravnateljica šibenske bolnice dr. Jakelić Indexu je rekla da su oni nakon odlaska dječje endokrinologinje u mirovinu prije dvije godine za taj posao pripremali drugu liječnicu, no ostali su i bez nje.

Doktorica koju su spremali za taj posao je preselila u Split, izgubljene su dvije godine

"Doktorica koju smo pripremili za tu funkciju je preselila u Split pa su nam tako izgubljene dvije godine, a dječjeg endokrinologa nećemo imati još ni naredne dvije godine. Naime, raspisali smo subspecijalizaciju iz dječje endokrinologije koja nam je ove godine odobrena. Ona traje dvije godine tako da kad liječnica završi subspecijalizaciju, onda ćemo imati dječjeg endokrinologa. No nedostatak dječjeg endokrinologa je slučaj u puno malih bolnica. To su svojevremeno bila područja djelatnosti kojima su se bavile samo klinike, a zadnjih 10 godina su se te djelatnosti uvele u opće bolnice", objasnila je dr. Jakelić.

"Dr. Škrabić je jako zauzet"

Pitali smo je što je s dr. Škrabićem, je li točno da im ni on više ne dolazi.

"Pa načelno smo dogovorili s dr. Škrabićem da dolazi, međutim on je jako zauzet. Dolazio je ovamo koliko je mogao, ali ne redovito, već kad bi uhvatio vremena. On je usmeno dogovorio suradnju s našom šeficom odjela za endokrinologiju koja je sad na bolovanju, no mislim da nismo prekinuli suradnju s njim, ali problem je jer je on jako zauzet i sad nemamo nikoga. Pokušala sam dogovoriti s bližim bolnicama nekog da nam dolazi pa sam zvala i Zadar i Gospić, ali ni oni nemaju dječjeg endokrinologa. Imamo samo jednu liječnicu u Splitu koja pak nije voljna doći k nama", rekla je dr. Jakelić za Index.

I tako djeca u Šibeniku koja trebaju dječjeg endokrinologa imaju samo dvije opcije. Ili odlazak u KBC Split ili odlazak u privatnu polikliniku.

Pročitajte više