Siemens otvara tvornicu vlakova u SAD-u, ulaže 220 milijuna dolara

Ilustracija: EPA

Siemens će uložiti više od 220 milijuna dolara u gradnju tvornice vlakova u Sjevernoj Karolini, objavili su Bijela kuća i njemački inženjerski div.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena i njegovi demokrati usmjeravaju milijarde iz saveznog proračuna u modernizaciju stare infrastrukture i povećanje proizvodnje u SAD-u, u želji da potaknu potrošnju privatnog sektora i otvore nova radna mjesta, tumači Reuters.

500 novih radnih mjesta

Siemensova tvornica vlakova bit će izgrađena u Lexingtonu, gradu s 20.000 stanovnika, i do 2028. godine će otvoriti 500 novih radnih mjesta, objavila je tvrtka.

"Administracija se jasno obvezala da će ulagati u infrastrukturu i transformirati sektor mobilnosti u smjeru zelenijih izvora energije", rekao je izvršni direktor Siemensa AG Roland Busch u telefonskom intervjuu.

Siemens je izgradio "snažnu" poziciju na američkom tržištu i vidi mogućnosti za dugoročni rast u segmentu brze željeznice, dodao je Busch.

Klijenti njemačke tvrtke u SAD-u uključuju Amtrak i desetke prijevozničkih tvrtki, koje će imati pravo na savezne poticaje za lokomotive s pogonom na čišće izvore energije.

Zakon težak bilijun dolara

Siemensov odjel željezničke opreme dobit će potporu savezne države Sjeverne Karoline za otvaranje radnih mjesta, priopćila je tvrtka. Potpora će se dijelom temeljiti na zakonu o infrastrukturi iz 2021. godine, navela je Bijela kuća.

Zakon je težak bilijun dolara i osigurava 66 milijardi dolara za željeznicu, uz povećanje savezne pomoći za vlakove bez presedana. Uključuje i 24 milijarde dolara bespovratnih sredstava za projekte u sjeveroistočnom koridoru.

Biden potiče ulaganja u željeznički prijevoz putnika i u modernizaciju prometnog "sjeveroistočnog koridora", koji spada među najzagušenije željezničke koridore u SAD-u, napominje Reuters.

Željeznički prijevoznik Amtrak izvijestio je u studenom da planira dramatično proširiti usluge u SAD-u i dodati do 39 koridorskih ruta i do 166 gradova do 2035. godine.

Pročitajte više