Sigurnosni stručnjaci za Index: Nema razloga za paniku, uživajmo u našoj zemlji i gradovima

Foto: Index

TERORISTIČKI napad kamionom na božićni sajam u Berlinu glavna je tema u svjetskim i hrvatskim medijima već danima. Zbog napada je i u Hrvatskoj od utorka pojačana sigurnost te je stupanj sigurnosti podignut na treću od ukupno četiri razine.

> U HRVATSKOJ POVEĆANA RAZINA SIGURNOSTI Advent u Zagrebu pun policije

Treći stupanj sigurnosti znači da će policija vršiti temeljitije kontrole te da građane ima pravo tražiti dokumente bez ikakvog razloga. Usto, više policajaca nalazit će se na ključnim mjestima, kao što su aerodromi, autobusni i željeznički kolodvori, centar Zagreba te na graničnim prijelazima.

U Zagrebu će biti pojačanih policijskih ophodnji zbog velike gužve.

Za komentar na aktualnu sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj Index se obratio sigurnosnim stručnjacima Enimarku Ponjeviću i Boni Marjanoviću.

Ponjević je za Index kazao kako u Hrvatskoj nema nikakve potrebe za panikom te kako naša zemlja nije toliko izložena ugrozi.

Ponjević: Ne treba paničariti

"Smatram da je podizanje razine sigurnosti uobičajen postupak, morate percipirati događaje u okolini, uzeti ih u obzir i ponašati se u skladu s time. Mi jesmo na izbjegličkim rutama, ali ne vjerujem da ima posebnih opasnosti, s obzirom na to da se Hrvatska nalazi između dvije krajnje točke sigurnosnog problema - SAD-a i Rusije. Mislim da se ugroze prelijevaju iz jedne u drugu krajnost, najviše u Njemačkoj, a s obzirom na te okolnosti, dolazi do lomljenja zbog odnosa Rusije i Amerike i u Turskoj.

Ne vjerujem da bi do toga moglo doći kod nas, moramo imati svijest da pripadamo zapadnom svijetu, koji u ovom trenutku se nalazi u specifičnoj situaciji, s obzirom na interese Rusije i Amerike, a njihova pažnja je usmjerena na Siriju.

Djelujemo kao organizam kojem pripadamo, a kod nas je potrebno svijest podignuti u skladu sa situacijom. Naglašavam, mjere koje se poduzimaju su uobičajene, jednostavno treba uvijek imati dodatnu mjeru opreza, ali s obzirom da kod nas ni sastav stanovništva nije raznovrstan kao u Njemačkoj ili Turskoj - nemamo ni toliko stranaca, ni izbjeglica - mislim da nema naročitih potreba da se ljudi brinu oko toga, jer nema tko napraviti takav neki napad. Naravno da ima, da se razumijemo, ali u puno manjoj mjeri nego u navedenim zemljama. Ako znamo koliko je izbjeglica u Njemačkoj i koliko u Turskoj, a u našoj zemlji se zadržao mali broj, onda znamo da je takav manji broj lakše držati pod nadzorom. Sigurnosne mjere smo podigli na višu razinu iz predostrožnosti, da se zaštite građani. Ipak, realno gledano, ne treba paničariti, treba uživati u našem gradu i zemlji, koja je otvorena za sve. Mi nismo istaknuti tu kao problem, niti smo naročito bitni u tom odnosu, da bi kod nas sve to došlo do izražaja. Trebamo se tako i ponašati i zadržati status mirne točke", zaključuje Ponjević za Index.

I Marjanović za Index ističe kako je u Hrvatskoj sve u redu, ali dodaje kako ne možemo ignorirati činjenicu da živimo u umreženom svijetu.

Marjanović: Moramo pustiti službe da rade, sigurna smo zemlja

"U svakom slučaju, ne treba posebno apostrofirati i prezentirati tu temu, mi jesmo svjesni da je kod nas još sve u redu i da je normalna situacija. Ipak, nismo jedinka, ne živimo sami na svijetu, okruženi smo događajima na globalnoj razini. U tom smislu hrvatske službe kontinuirano rade svoj posao. Pod to spada i ovo što se sada dogodilo i podizanje sigurnosne razine, to je preveniranje opasnosti. Nema potrebe toliko naglašavati da smo sigurna zemlja, trebamo samo dalje nastaviti raditi, pustiti sustav da radi i ulagati u njega da bude što kvalitetniji", smatra Marjanović.

Na pitanje o tome je li Hrvatska izložena jer se nalazi na migrantskoj ruti, Marjanović kaže kako je važna suradnja među službama te raspolaganje kvalitetnim informacijama.

"U zadnjih nekoliko godina način izvršenja terorističkih napada govori o tome da jedan zadojeni pojedinac često djeluje sam, on slijedi upute putem interneta i napravi nešto. Takav napad ne zahtijeva neku organizaciju ili logistiku, to se napravi sredstvom koje je nadohvat ruke, pitanje je samo koliko je netko odlučan u glavi... S druge strane, imamo sustav koji prati, reagira i prevenira ako ima dobre informacija, ako nema informacije - i vi možete danas, iako niste nikome od službi poznati i interesantni u ovom trenutku - sjesti u kamion i napraviti nešto slično, to je teško prevenirati, ali sigurnosni aparat mora tu biti na razini, mora imati komunikaciju međusobnu s drugim službama, a država treba jačati te sustave. Na kraju, moramo biti svjesni vremena u kojem živimo", zaključuje za Index.

Pročitajte više