Silovana tinejdžerica osuđena na 30 godina zatvora jer je imala spontani pobačaj

Screenshot: Twitter (El Salvador Times)

SILOVANA tinejdžerica iz El Salvadora u dobi od 19 godina osuđena je na 30 godina zatvorske kazne nakon što je doživjela spontani pobačaj, kako tvrde njezini odvjetnici.

El Salvador je zemlja koja ima jedan od najstrožih zakona o reproduktivnim pravima te je tako sud presudio kako je silovana Evelyn Beatriz Hernandez Cruz ubila svoju bebu tako što ju je bacila u jamu po rođenju. Osuđena je za teško ubojstvo, piše Independent.

Dobila 30 godina zatvora

Aktivisti kažu kako je kazna koju je dobila samo jedna u nizu kazni u kojima su žene poslane u zatvor na 30 ili 40 godina nakon što su doživjele spontani pobačaj. Odvjetnici tinejdžerice će se žaliti na presudu.

"Presuda kojom je Evelyn osuđena na 30 godina zatvora samo pokazuje kako se pravda u El Salvadoru primjenjuje bez direktnih dokaza, bez dovoljno dokaza koji bi razjasnili što je žena točno napravila", izjavila je Morena Herrera, izvršna direktorica grupe građana za dekriminalizaciju abortusa.

"U ovom slučaju Evelyn nije ubila svoje dijete. Doživjela je pobačaj, a tužitelji su pogrešno interpretirali činjenice, dok sudac nažalost nije poslušao svjedoke koji su rekli kako nema direktnih dokaza", dodala je.

Oko 600 žena zatvoreno sa sličnim optužbama

Tužitelji su rekli sudu kako je tinejdžerica abortirala fetus i bacila ga u jamu u svojem domu. Jedan od njezinih odvjetnika izjavio je kako je njegova klijentica rodila van bolnice jer nije niti znala da je trudna i zamijenila je bolove u trbuhu s bolovima pri porodu.

"Mislimo kako je važno da se zna o ovoj nepravdi u El Salvadoru, jer vas se tamo osuđuje zbog predrasuda, točnije zbog toga što ste žena i što imate mrtvorođenče, nad čime nemate kontrolu", poručila je Muñoz.

Pobačaj je u El Salvadoru bio dozvoljen do 1998. godine i to u slučajevima silovanja, incesta, ozljede fetusa ili u trenutku kada je majčin život ugrožen. Kasnije je pod pritiskom crkve i političara s desnice zakon promijenjen, piše Independent.

Prema procjenama, oko 600 žena je zatvoreno od 1998. godine do 2013. godine jer su počinile abortus.

Pročitajte više