Simonić: Nacionalni program za Rome bit će gotov do sredine godine

POTPREDSJEDNIK Vlade Ante Simonić pozvao je danas romske udruge, institucije i nevladine udruge da prije ljeta završe javnu raspravu o radnom prijedlogu teksta nacionalnog programa za Rome kako bi do sredine godine Hrvatska imala program i mogla početi rješavati probleme romske populacije

Simonić je to rekao na okruglom stolu o radnom tekstu nacionalnog programa za Rome, kojega je danas u Zagrebu organiziralo Vijeće Europe u suradnji s Vladinim uredom za nacionalne manjine.

Cilj je programa snimiti postojeće stanje, definirati kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve, tko će ih provoditi, koliko koštaju i rokove ostvarenja.

Čak se pouzdano niti ne zna koliko Roma ima u Hrvatskoj, po zadnjem popisu stanovništva radi se o 10.000, ali se govori i 30.000 i više rekao je.

Naveo je da je riječ o golemom projektu u čiju izradu su bili uključeni predstavnici Vijeća Europe, niz vladinih institucija, ministarstava, predstavnici Roma.

Michael Guet iz Odjela za Rome pri Vijeću Europe zahvalio je hrvatskoj Vladi na uspješnoj suradnji s Vijećem Europe započetoj prije dvije godine u rješevanju problema Roma i izradi nacionalnog programa. Riječ je o kvalitetnom tekstu jednoj od najboljih strategija u jugoistočnoj, ako ne i cijeloj Europi, rekao je. Čestitao je hrvatskoj Vladi jer je za razliku od vlada drugih zemalja, posvetila puno vremena rješevanju strateških pitanja Roma.

Zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Borislav Graljuk istaknuo je da su zastupnici ponosni što po pitanju prava manjina Hrvatska dokazuje da joj je mjesto u EU.

Nusret Seferović je u ime Roma rekao da je nacionalni program rezultat rada i romskih udruga.

Egzistencijalne probleme Romi ne mogu riješiti bez potpore države, i to je dugotrajan proces, a najvažniji problemi su dobivanje državljanstva, osnutak kulturnog centra, obrazovanje, socijalna i zdravstvena skrb, zapošljavanje i stanovanje, rekao je.

(Hina) bma sšh

Pročitajte više