ŠIMONOVIĆ PRIMIO VELEPOSLANIKE G8

Zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović primio je u utorak veleposlanike zemalja iz Skupine G8, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Sastanak je održan na molbu francuskog veleposlanika Francisa Bellangera, čija zemlja predsjeda G8, u cilju poticanja Republike Hrvatske da pristupi preostalim 6 ključnim UN konvencijama u borbi protiv terorizma.

Skupinu G8 čini sedam najrazvijenih zemalja svijeta (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Japan) te Rusija.

Veleposlanik Bellanger je naglasio da što se tiče Hrvatske stanje nije loše, jer i među članicama G8 ima onih koji nisu potpisali sve konvencije i protokole, ali je želja svih da Hrvatska služi kao primjer i da ih potpiše i ratificira što prije, kaže se u priopćenju.

Dr. Šimonović je zahvalio predstavnicima Skupine G8 na izraženom interesu da Hrvatska što prije pristupi preostalim konvencijama UN-a u borbi protiv terorizma, te je naglasio da je RH, kao turistička zemlja, iznimno zainteresirana za borbu protiv terorizma, kao i za globalno uklanjanje njegovih uzroka. Podsjetio je da je Vlada Republike Hrvatske osnovala Međuresorsku radnu skupinu za provedbu rezolucije Vijeća sigurnosti 1373 (2001.) o suzbijanju terorizma, čija je osnovna zadaća poticati i koordinirati međuresorsku suradnju u provedbi te rezolucije.

Dr. Šimonović je izvijestio da se potvrđivanje konvencije UN-a o suzbijanju financiranja terorizma u Hrvatskom saboru očekuje prije ljeta 2003. Postupak potvrđivanja preostale četiri konvencije i protokola već je pokrenut od nadležnih resora te se očekuje potvrđivanje i ovih međunarodnih pravnih instrumenata u Hrvatskom saboru po mogućnosti do kraja godine.

U Zagrebu će se 14. i 15. travnja održati seminar o ratifikaciji i implementaciji UN konvencija i protokola za članove državnih tijela Republike Hrvatske koja sudjeluje u tom procesu, kaže se u priopćenju.



Pročitajte više