Simović odlučio progovoriti o ubojstvu Đinđića: To je za mene bilo ubojstvo kao i svako drugo

ČLAN zemunskog klana Miloš Simović spreman je svjedočiti o političkoj pozadini ubojstva bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, javlja RTS.

Simović je Specijalnom sudu priznao da je sudjelovao u atentatu, ali kaže da će o ostalim detaljima govoriti u posebnom postupku.  Ističe da je svega pet ljudi znalo za političku pozadinu atentata.

Osim njega, znali su je, kako je kazao, njegov brat Aleksandar i Milorad Ulemek Legija, a bila je poznata i vođama klana Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću, koji su ubijeni u sukobu s policijom.

"Samo mi znamo tko stoji iza toga, ali o tome ne mogu govoriti da ne bih ugrozio vlastitu sigurnost. O ubojstvu Đinđića sam razgovarao s Tužiteljstvom i sada je na njima da se suoče s istinom", kazao je Simović.

Prema njegovim riječima, "pouzdano se zna" da je bilo "političke opstrukcije kako bi se obustavila istraga o ubojstvu Đinđića", ali kako kaže, sada kada je "dostupan", to se teško može sakriti.

Simoviću je "žao" što je sudjelovao u ubojstvu Đinđića

Simović je kazao kako je u akciji ubojstva Đinđića zadatke dobivao od Dušana Spasojevića i da je njegova uloga bila da prati kretanje premijera i da o tome izvještava Spasojevića, kao i da bude kurir između šefova klana "i još nekih ljudi".

"Tada sam imao 23 godine, sa sada imam 32. Ubojstvo Đinđića za mene je bilo kao i svako drugo ubojstvo. Tada nisam ni znao što je Ustav, niti rušenje ustavnog poretka. Trgovao sam naftom i krao automobile, živio sam neki svoj život", kazao je Simović objašnjavajući kako ranije nije o tome pričao, 2005. i 2006. kada ga je zajedno s bratom pozvalo Specijalno tužiteljstvo, jer nije "želio govoriti o ljudima s kojima se do jučer družio".


Na početku iznošenja obrane izrazio je sućut obitelji Đinđić kazavši da "ne može riječima opisati" koliko mu je žao što je sudjelovao u tom događaju.

Kalinić tvrdi: U vrijeme ubojstva sam spavao

Na istom je suđenju drugi član zemunskog klana Sretko Kalinić negirao da je sudjelovao u ubojstvu premijera te je potvrdio da je Đinđića ubio Zvezdan Jovanović. Tvrdi da je u vrijeme ubojstva spavao, i da ga je oko 13 sati nazvao Luković.

Inače, ovo je ponovljeno suđenje pripadnicima zemunskog klana Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću za ubojstvo Zorana Đinđića. Suđenje je 1. lipnja odgođeno na molbu Simovića koji se htio bolje upoznati s predmetom, dok Kalinić nije htio izložiti obranu. 

Pročitajte više