Sin poznatog tate, ministrant, Plenkovićev trbuhozborac... Tko je Marko Milić?

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL, Hina

GLASNOGOVORNIK vlade Marko Milić našao se u centru skandala oko mogućeg uhljebljivanja u Hrvatskim šumama.

Kaže da ga je samo zanimalo kako je čovjek

Nacional je u zadnjem broju objavio poruke iz mobitela uhićenog šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, a osim što se iz njih vidi kako je Jakupčić slao poruke glasnogovorniku vlade Marku Miliću tražeći dopuštenje Plenkovića za zapošljavanje, čini se da je i Marko Milić imao svoje kandidate koje je trebalo uhljebiti u državnoj službi.

>>Objavljeno kako glasnogovornik vlade od šefa Hrvatskih šuma traži uhljebljivanje

"Niko Dujmović" - poruka je to koju je Marko Milić poslao Jakupčiću 30.9.2019., dok je ovaj još bio šef Hrvatskih šuma i dok još nije bio uhićen.

"Raditi će, do godinu dana na određeno - takva je praksa u HŠ-u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP", odgovara Jakupčić. "Hvala ti Kruno puno", odgovara Milić. "Nema na čemu", uzvraća Jakupčić.

Posebno je za istaknuti Milićeva opravdavanja. Plenkovićev glasnogovornik nije osporio autentičnost poruka, no tvrdi da prepiska koju je imao s tadašnjim šefom Hrvatskih šuma nije utjecala na zapošljavanje Nike Dujmovića, a ni na to što je Dujmović dobio ugovor na neodređeno vrijeme.

Nije, međutim, pojasnio zašto je šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića onda uopće ispitivao o izvjesnom Dujmoviću, kao ni zašto mu je, nakon što mu je Jakupčić napisao da će Dujmović raditi i da će ga kroz neko vrijeme zaposliti na neodređeno, odgovorio s "Hvala ti Kruno puno". Kasnije se novinarima ponovo opravdavao. Kazao je da je njega samo zanimalo kako je Niko Dujmović.

>>Čovjek za kojeg je Milić slao poruke u diplomskom zahvalio obitelji Milić

Na kraju svega smiješno zvuči saznanje da se dotični Dujmović u svom diplomskom radu zahvalio, između ostalih, i obitelji Milić. No tko je zapravo Marko Milić, mladić koji je s 24 godine postao najmlađi glasnogovornik vlade u EU?

S ocem kao 11-godišnjak radio reportaže

Sjećamo ga se iz TV emisija njegovog oca Gorana Milića, s kojim je u ljeto 2005. obilazio Europu snimajući putopisni serijal "Idemo na sjever". Napravio je i sam tada uz nagovor oca reportaže na temu svojih vršnjaka, o njihovom životu i navikama.

"Djeca s kojom sam razgovarao nisu baš sva dobro govorila engleski pa sam se morao snalaziti. Ne želim biti previše ozbiljan, pa vršnjake propitkujem kakve su im škole, što uče, kako se igraju, bave li se kakvim sportovima... Na taj način uspoređujem nas i njih i tako donosim zaključke o sličnostima i razlikama.

Mađari su simpatični s tim svojim čudnim jezikom, Slovaci i Poljaci su jako ljubazni, a Česi imaju svoj stil, no ipak od svih viđenih gradova Prag mi je najljepši", objašnjavao je tada 11-godišnji Marko Milić.

"Marko nema neko natprosječno znanje jezika, no siguran je u komunikaciji. Ne boji se ljudi. Prema ljudima ne prilazi s nepovjerenjem", otkrio je poslije njegov otac.

Nekoć se i Milić stariji opravdavao zbog oca ambasadora

Način na koji funkcionira princip prestolonasljedništva kod Milića potvrđuju i riječi samog Gorana Milića, koji je 1976. postao najmlađi urednik TV-a Beograd. Zašto se pravdao Milić? Zato što je i on iza sebe ima oca ambasadora.

>>Poznati Hrvat bio je najmlađi urednik TV Beograd: "Nisam protežirаn zbog svog oca"

"Oni misle dа sаm jа protežirаn zаto što mi je otаc аmbаsаdor. A on je već godinаmа u penziji, živi nа moru. Čаk i ovdje, u Televiziji, čujem: mlаd si, pаzi, tko visoko leti... A jа mislim dа stvаri ne trebа tаko gledаti. Nikаd nisаm polаzio od togа tko je bolji, tko gori, tko mlаđi, tko stаriji - nego od togа tko više rаdi!" rekao je tada Milić stariji.

Učlanio se u HDZ s 18 godina

Uglavnom, Marko Milić rođen je 1993. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirani je pravnik.

Kako vidimo u njegovoj imovinskoj kartici, bruto zarađuje 20.807 kn, odnosno neto 13.661 kn. Podigao je kredit od 55.000 eura. Vlasnik je stana u Zagrebu od 53 metra kvadratna. Navodi se kako se tu radi o daru roditelja. U posjedu ima i Mercedes iz 2007. godine. Ima otvorene tri štednje, jedna od 2500 eura, te 21 i 30 tisuća kuna.

Učlanio se u HDZ s 18 godina. Nakon što je postao glasnogovornik vlade, rekao je da je u HDZ-u radi iskrenih političkih uvjerenja, ali i kako mu je uzor Franjo Tuđman. Radi se o čovjeku koji je izolirao Hrvatsku od svijeta, zasnovao politiku o 200 bogatih obitelji, ali i prema presudi Međunarodnog kaznenog suda bio poticatelj udruženog zločinačkog pothvata.

"Vrijednosti HDZ-a su i moje vrijednosti"

Milić se ne slaže očito s tim tezama.

"Imam dojam da su današnje generacije mladih, unatoč pokušajima različitih tumačenja, sve više svjesne presudne uloge Franje Tuđmana za stvaranje Hrvatske i smatraju ga pozitivnim političarem", kazivao je Milić.

Nesvjestan je on očito da se tu radi o matrici stranačkih poslušnika, čije klicanje Tuđmanu uz ovu primitivnu interpretaciju hrvatstva mogu utrijeti karijerni put u Plenkovićevoj Hrvatskoj, a za što Milić mlađi očito ima razvijen senzibilitet.

Govorio je on i o HDZ-u.

"HDZ je moja jedina i dugoročna politička opcija. U ideološkom smislu, politika HDZ-a i desnog centra za mene nema alternativu. Vrijednosti demokršćanstva i narodnjaštva za koje se HDZ zalaže su i moje vrijednosti", naveo je svojedobno Milić.

Kako smo pisali, kakva su to iskrena politička uvjerenja jednog 18-godišnjaka ako ga vode da se učlani u stranku optuženu za masovnu korupciju i pljačku države, stranku koja je provela pljačkašku privatizaciju, stranku čiji su neki istaknuti članovi optuženi ratni zločinci?

S Plenkovićem se zbližio 2011. godine

Kako je pisao Jutarnji list, Milić se s Plenkovićem zbližio 2011. godine jer su oba pripadala područnoj organizaciji HDZ-a na Črnomercu.

"Pristupio sam mu s pitanjem o francuskom obrazovnom sustavu jer sam želio jedan dio studija provesti na Sveučilištu Sorbonne u Parizu, a znao sam da je Andrej bio zamjenik veleposlanika u Parizu i bivši predsjednik međunarodnog odbora ELSA-e, krovne međunarodne udruge studenata prava.

Dobio sam tražene odgovore i uvidio njegovu visoku razinu pravnog, političkog i diplomatskog znanja te uljuđenosti. Nakon toga ostali smo u kontaktu", otkrio je Milić.

Dok je Plenković bio u saboru, Milić mlađi mu je volonterski pomagao.

"Tada sam to doživio kao proces učenja i priliku da neposredno upoznam rad državnih institucija", rekao je.

Nakon europskih izbora, Milić je postao asistent u Plenkovićem uredu u Hrvatskoj. Inače, bio je i urednikom emisije "Hrvatska zbilja" na Radio Mariji u kojoj je analizirao političku i društvenu situaciju. Kako je pisao Jutarnji list, uvjereni je katolik, a u osnovnoj školi je bio i ministrant.

Najbolji politički PR-ovac, za njega glasalo 12 novinara

Milićev rad je prepoznat i od struke, barem od 12 anonimnih novinara. Naime, proglašen je on najboljim hrvatskim političkim PR-ovcem.

>>Plenkovićev trbuhozborac je postao PR-ovac godine. Za njega je glasalo 12 ljudi

Riječ je o nagradi "Megafon 2019", koja mu je uručena na 12. Weekend Media Festivalu u Rovinju. Naime, temeljem ankete koju je trebalo ispuniti 216 novinara, Milić je dobio svega 12 glasova, što je bilo dovoljno da mu se uruči nagrada, da je Milić javno primi i zahvali novinarima, a da se HDZ na svojim službenim stranicama pohvali kako ima najboljeg političkog PR-ovca.

Anketni upitnik odaslan je na 216 mail adresa novinara. Iz WMF-a tvrde da su urednici predlagali imena novinara iz svojih redakcija koji su najčešće u komunikaciji s ljudima zaduženima za komunikaciju u državnim institucijama i političkim strankama.

Osim što novinari nisu bili obaviješteni kako je anketa ujedno i izbor "političkog PR-ovca", sporna je i činjenica da se u pitanju tražio glasnogovornik, a dobio najbolji u sasvim drugoj kategoriji. Glasnogovornik komunicira s medijima, odnosno novinarima, dok politički PR-ovac to ne radi, već savjetuje klijenta i radi strateški plan te reagira u političkim krizama.

Uglavnom, WMF je iskoristio anketno pitanje "S kojim glasnogovornicima/voditeljima odjela za odnose s javnošću javnih institucija kao što su Vlada, ministarstva, Sabor, Ured predsjednice, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, političke organizacije i slično smatrate da najbolje surađujete?" za izbor najboljeg političkog PR-ovca.

Na to pitanje otvorenog tipa novinari su odgovorili s ukupno 41 imenom, a ime Marka Milića navelo je 28.84 posto ispitanika. Barem tako kažu iz WMF-a. Ako je to točno, to znači da je za Milića glasalo oko 12 novinara.

Pročitajte više