Sinčić: Skandalozno je i nedopustivo da je Jelenić mason

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je kako je informacija da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić mason skandalozna i nedopustiva.

"Informacija da je Jelenić član masonskih udruga skandalozna je i nedopustiva za hrvatsku državu i društvo. Kako se može očekivati od Jelenića da progoni svoju braću masone jer se zna da je njima ta njihova družba sveta? Prva im je ta družba, a onda interes Hrvatske, što je nedopustivo za osobu koja se nalazi na tako istaknutoj javnoj dužnosti", izjavio je Sinčić danas na konferenciji za novinare u saboru.

Upozorio je da "nečinjenje Jelenića i sva upozorenja domaćih i međunarodnih institucija na korupciju" nisu razlog za smjenu, nego to što se doznalo da je mason. To sve govori o načinu na koji funkcioniraju vladajuća većina i HDZ, kaže Sinčić.

"Bandića zovu Zmaj od Kamenitih vrata"

Državno odvjetništvo ima vrlo loše rezultate, ocijenio je, zapitavši jesu li neke od kaznenih prijava koje je Živi zid podnio odbačene zato što su neke od prijavljenih osoba bile bliske masonskim ložama ili njihovim članovima te je odmah pretpostavio da jesu.

"U kuloarima se može čuti informacija da je i Milan Bandić pripadnik tih nekih organizacija, zovu ga Zmaj od Kamenitih vrata", kazao je Sinčić dodavši kako pretpostavlja da su i HDZ-ovci Vladimir Šeks i Milijan Brkić pripadnici masonskih organizacija, ali to ne može dokazati.

Istaknuo je da se u imovinskoj kartici mora prijaviti članstvo u takvim udrugama. U kartici postoji rubrika "članstvo u udrugama i drugim organizacijama" i postoji mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa treba li takvo članstvo prijaviti u karticu, na što su nam odgovorili da treba, kazao je.

Najavio je da će Živi zid u proceduru predati zakon kojim će se pripadnicima masonskih organizacija onemogućiti da postanu dužnosnici u Hrvatskoj.

Pročitajte više