Sindikalac: Plaće i mirovine su izgubile trku s inflacijom

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

U POVODU Međunarodnog dana socijalne pravde predsjednik NHS-a Krešimir Sever upozorio je na pogoršanje socijalne slike i narušavanje socijalne pravde posljednjih godina i u svijetu i u Hrvatskoj, jer su plaće i mirovine izgubile trku s inflacijom.

To vodi daljnjem razbolijevanju i iseljavanju iz Hrvatske u potrazi za boljim životom, što će imati daljnje posljedice na demografsku sliku zemlje i na sve ostalo, ocijenio je u ponedjeljak u izjavi Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ističe da se u pandemiji pojačao jaz između najbogatijih i najsiromašnijih. Na to se nadovezala inflacija koja najviše pogađa najsiromašnije, a koji su i inače teško preživljavali rast cijena hrane i energenata, koji su u kombinaciji s ratom u Ukrajini doveli do još većeg raslojavanja u svijetu i Hrvatskoj, dodao je Sever.

Upozorio je da su u naročito teškom položaju umirovljenici, čije su mirovine ionako bile nedostatne za normalan život, te staračka i samačka domaćinstva kao i nezaposleni i bolesni.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalne pravde jest prevladavanje prepreka i otvaranje mogućnosti za socijalnu pravdu, a usredotočena je na preporuke za jačanje globalne solidarnosti i ponovnu izgradnju povjerenja u vlade.

"Većina radnika nije se vratila na razinu prihoda od rada iz pretpandemije"

Međunarodna sindikalna konfederacija (ITUC) stoga poziva međunarodnu zajednicu i nacionalne vlade da se "uhvate u koštac s korporativnom pohlepom, izbjegavanjem i utajom poreza, dizanjem cijena hrane i goriva, krađom plaća i ukorijenjenom neformalnošću zbog koje dvije milijarde ljudi nema pravo na socijalnu zaštitu", objavio je Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) na svojoj web stranici.

Siromaštvo i nejednakosti unutar država i među njima rastu u mnogim dijelovima svijeta, dodaje SSSH.

Napominju kako je gospodarska i društvena kriza posljednjih godina pogoršana posljedicama pandemije, prirodnim katastrofama zbog klimatskih promjena, geopolitičkim napetostima i oružanim sukobima. Te su krize istaknule međupovezanosti i ovisnosti gospodarstava i društava diljem svijeta te pokazale ključnu potrebu za usklađenim djelovanjem, kako bi se na njih odgovorilo na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, kažu iz SSSH-a.

Većina se radnika nije vratila na razinu prihoda od rada iz pretpandemije, a rodni jaz nastavio je rasti.

Povećanje cijena troškova života nerazmjerno utječu na siromašna kućanstva i mala poduzeća, posebno u nerazvijenim ekonomijama. Polovina svjetske populacije ostaje bez ikakvog pristupa socijalnoj zaštiti, a u mnogim državama imati posao ne jamči bijeg od neimaštine, ističu iz SSSH.

Napominju i da su nedovoljna ulaganja u socijalna pitanja i prekomjerna potrošnja prirodnih resursa doveli do erozije povjerenja u društvima.

Pročitajte više