Sindikalisti predvidjeli preko 300 tisuća nezaposlenih: Pripremite se za prosvjedni Dan rada

U PONEDJELJAK će biti i službeno objavljeno da je nezaposlenost u Hrvatskoj ponovno prešla 300 tisuća, a sindikalisti usprkos toj brojci prosvjede najavljuju tek za Dan rada 1. svibnja, iako ostavljaju mogućnost da se prosvjedi dogode i prije.

"Prvi svibanj će biti prosvjedni, jer je ovo stanje jednostavno neodrživo", rekla je za Index sindikalistica Ana Knežević te je dodala kako je Vlada od predstavnika radnika još 21. listopada prošle godine dobila prijedloge koji bi trebali smanjiti nezaposlenost, a ključna stvar je promjena ekonomskog modela iz potrošačko-uvoznog u proizvodno-razvojni. Kaže kako bi se time osigurao i ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, a priliku za poboljšanje katastrofalne situacije vidi i u razvijanju energetike iz obnovljivih izvora, kao što je solarna energija i energija vjetra.

Vlada kriva za 300 tisuća nezaposlenih

"Vlada bi trebala sjesti za stol sa sindikatima i poslodavcima te lokalnom zajednicom i tražiti zajedničko rješenje za zaustavljanje nezaposlenosti", kazala je Knežević te time označila glavnog krivca za današnje stanje. Vladu su i drugi sindikalni vođe proglasili najviše odgovornom za dramatičnu brojku od preko 300 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj.  Cijelu tu propast sindikati su promatrali sa strane, a tvrde kako su stalno Vladi davali prijedloge koje im je ona redovito odbijala.

"Predlagali smo neradni petak početkom travnja, Vlada je na to reagirala tek početkom kolovoza kada je donijela zakon sa toliko administrativnih barijera da se za tu subvenciju javilo samo dva poduzetnika", rekla je Knežević i dodala kako je naša Vlada, u trenucima kada su druge države poticale potrošnju, uvela krizni porez koji nas je uvukao u spiralu u kojoj ljudi imaju manje novca pa ga manje i troše, a gospodarstvu padaju prihodi što dovodi do gubitka radnih mjesta.

"Ministar Šuker nam se smijao"

Tvrdi kako su po dolasku nove predsjednice Vlade predložili da se nelikvidnosti stane na kraj tako što bi se uredilo plaćanje u roku od 60 dana. " Mi smo tražili rok plaćanja od 60 dana nakon kojega bi Fina prisilno naplaćivala, a ministar financija Ivan Šuker nam je odgovorio kako je najlakše tražiti da se sve zakonom riješi, a ja ne znam kako bi onda to trebali riješiti", kazala je Knežević te dodala da im se po davanju takvog prijedloga ministar Šuker samo lijepo nasmijao. Kneževićeva bi zapošljavala i putem investiranja, ali ne u velike projekte, nego u gradnju i popravke škola, vrtića i domova čime bi se dalo posla građevinarcima, a vjeruje kako bi oni povukli i druge grane industrije.

"Sanaderova Vlada  je iznjedrila nekakvih 10 mjera, od kojih je konkretna mjera bila samo rebalans proračuna, a sve drugo je bilo ništa. I Vlada Jadranke Kosor nastavila je u istom pravcu. Bilo smo nespremni za sve ovo događanje i ta nespremnost nas na kraju košta. Sve je bilo očekivano, mi smo upozoravali i prošle godine da bi se moglo ovo dogoditi, jer gospodarstvo nije dobivalo nikakve injekcije", kazao je za Index sindikalist Krešimir Sever o razlozima zašto je nezaposlenost prešla 300 tisuća te dodaje kako su mnogi krizu prošle godine iskoristili i za otpuštanje radnika koje nije bilo uvjetovano krizom, već željom za zaradom.

 "Vlada protiv krize donosila antimjere"

"Ovo u ovoj godini je samo nastavak toga što se u prošloj godini nije činilo ništa za gospodarstvo. Jedine Vladine mjere bile su povećanje PDV-a i krizni porez što su bile antimjere za krizu. Ta je mjera samo produbila krizu, jer su u gospodarstvu zbog manje kupovne moći građana koja se smanjila kriznim porezom, sve činili kako PDV ne bi prebacili u konačne cijene, pa se dogodio još jedan udar na gospodarstvo", tvrdi Sever te dodaje kako naša Vlada nije slušala signale koji su joj govorili da je pao promet roba i usluga za više od 15 posto, nakon čega su trebali hitno ukinuti harač i povećanje PDV-a.

Uz to Sever je tada predlagao Vladi i da se gospodarstvenicima pomogne smanjenjem doprinosa za zdravstvo, jer bi to smanjilo cijenu rada. "Usprkos tome mi smo početkom godine dobili i poskupljenje plina, a sad imamo najave i da će poskupiti i struja što će biti dodatni udar. Znači da Vlada proizvodi nove antimjere kojima se kriza produbljuje", kaže Sever te dodaje kako Vlada nema niti znanja ni sposobnosti za nošenje s krizom. Smatra i kako su vlasti važnije političke poruke od rješavanja problema u gospodarstvu, a optužio je i Vladu da uhićenja i istrage o korupciji koristi za poboljšanje imidža zato što ništa ne rade na drugoj strani.

"Nije vrijeme za politiziranje"

"Vlada mora čuti prijedloge sa svih strana i mora razumjeti da nije vrijeme za politiziranje i za stvaranje političkih bodova, nego za akciju, jer nema pravo nerazumijevati znakove vremena", rekao je Sever i dodao da su znakovi vremena više nego katastrofalni i Vladi ne treba nikakvo posebno umijeće da bi ih znala čitati.

Za razliku od Ane Knežević koja bi građevinski sektor pokrenula malim akcijama gradnje i popravaka škola, sindikalist Ozren Matijašević bi krenuo u ostvarenje velikih projekata koji su u krizi blokirani, a to su gradnja autoceste do Dubrovnika i često osporavani projekat Pelješkog mosta. "Promjenom porezne politike treba stimulirati mlade obitelji u kupnji stanova, jer samo u Zagrebu ima 10 tisuća neprodanih stanova", rekao je za Index Matijašević te dodao kako Vlada svoj fokus treba staviti na prihodovnu, a ne na rashodovnu stranu proračuna. Iz njegova HUS-a čekaju druge središnjice sindikata kako bi krenuli u nove akcije, koje se, po svemu sudeći, neće dogoditi do prigodnog obilježavanja 1. svibnja.

Pročitajte više