Sindikalistica: Sve je točno, hrana je nejestiva u tom vrtiću čije slike imate

Foto: Čitatelj

Nakon što je Index objavio fotografije iz jednog dječjeg vrtića na kojima je vidljivo da se djeci serviraju polusirovo meso i loše pripremljena variva te da hrana u vrtiću ne odgovara hrani na jelovnicima koji su prezentirani roditeljima, javila nam se predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić, koja je upozorila da je problem puno veći od samo jednog vrtića.

FOTO Ovo je hrana iz zagrebačkog vrtića. Roditelji: Nejestiva je

U njezin je sindikat učlanjen dio odgajateljica iz dječjeg vrtića Vladimir Nazor, vrtića koji uz centralni objekt upravlja s još tri manja objekta na istočnom dijelu šireg centra Zagreba. Indexu su se prvenstveno javili roditelji iz objekta "Bijeli Jelen" u Supilovoj ulici, no Žilić tvrdi da isti problemi postoje u svim objektima vrtića Vladimir Nazor. Osim loše prehrane i neodržavanja objekta, navodi da su se odgajateljice i prije žalile zbog krivog obračunavanja satnica i loših međuljudskih odnosa.

"Hrana je definitivno loše skuhana"

"Ja sam se gospođi ravnateljici Ivani Knezović obratila već dva puta vezano za satnicu, no nije odgovorila. U vrtiću postoji problem. Po mom mišljenju, satnica se ne obračunava u skladu s kolektivnim ugovorom. Upozorila sam je, odgovor je došao da je sve ok, no ljudi su se i dalje žalili. Tražila sam sastanak, no ravnateljica apsolutno nije odgovorila na dopis sindikata, nakon sveg ovog, jasno mi je zašto nije", kaže Žilić.

Žilić objašnjava da fotografije iz vrtića u Supilovoj ne znače da problem s hranom ima samo taj vrtić. "Hrana se kuha u centralnoj kuhinji i sva četiri objekta dobivaju istu hranu. Hrana je definitivno loše skuhana. Nije sanitarno ili zdravstveno neispravna, no loša je, djeca je ne mogu jesti i odgajateljice su potvrdile da je to točno i da je o tome obaviještena i ravnateljica i Gradski ured", kaže.

Dodaje da to nije problem koji je od jučer, no da su se sada roditelji počeli žaliti nakon što su im djeca sve češće govorila da su u vrtiću ostala gladna. "Odgajateljice su uvijek imale neke nadomjeske koje bi davale djeci, nekakve keksiće, ali to je apsurdno", kaže.

"Grad je dao novac za hitnu sanaciju objekta, on još nije utrošen"

Kaže da su sve fotografije koje su objavljene u medijima točne, od sirovog mesa do loše pripremljenih variva, osim fotografije koja insinuira da djeca spavaju na podu. Čula je od odgajateljica da se iz kuhinje krade, no s tim je izjavama oprezna jer trenutno nema dokaza. Za problem su odgajateljice na kraju rekle roditeljima na sastanku kada su ih pitali zbog čega djeca ne žele jesti.

"Točno je i da je objekt u lošem stanju. Gradski ured je dao sredstva za hitnu sanaciju objekta, no ona do danas nisu utrošena, a ima već neko vrijeme da su odobrena. To su situacije koje se ne mogu tolerirati", rekla je.

"Viču jedni na drugi"

Sindikalistica kaže da je od više odgajateljica dobila primjedbe da je komunikacija među zaposlenicima neprimjerena, da su narušeni međuljudski odnosi te da se viče na zaposlenike.

Također, zaposlenici se žale da se nekima od njih satnica obračunava drugačije nego ostalima, odnosno onima koje su navodno bliski s ravnateljicom. Za sve je probleme, kaže, čula u prvom mjesecu, ali oni navodno postoje od prije.

"Činjenica je da je iz tog vrtića otišlo 11 odgajatelja u vrlo kratkom vremenu, a još radnika najavljuje odlazak iz vrtića. Po tome se može zaključiti da definitivno nije dobra radna atmosfera", kaže Žilić.

Kaže da je čak pričala sa zaposlenicama koje vode satnicu u vrtiću i pokušala im objasniti gdje se griješi, no do značajnijeg sastanka nije došlo. "Ja sam se obratila Gradskom uredu jer se dotična gospođa nije oglasila na dopis sindikata. Oni su inzistirali da se ravnateljica javi, odgovor je došao u rekordnom roku, no tvrdila je da je sve u redu. Na daljnje upite nije odgovarala", kaže Žilić.

"Ovdje ima elemenata za smjenu ravnateljice"

Sindikalistica kaže da je čula kako je nakon objava u medijima ravnateljica jučer skupljala potpise zaposlenika kojima bi mogla prikazati da se radi o pobuni šačice odgajateljica, dok je drugima navodno sve u redu. "Takvo nešto je naprosto nezamislivo", zgrožena je Žilić. 

"Ovdje ne treba odgovarati samo jedna osoba, nego svi oni u lancu, od onih koji kuhaju, pa do onih koji provjeravaju hranu. Bacila se loša slika na cijeli jedan sustav, a ravnateljica očito iz nekog razloga nema kontrolu nad njim. Očekujem nečiju odgovornost, ako ravnateljica ne da ostavku sama, Upravno vijeće vrtića ima sve elemente za njezinu smjenu", zaključuje sindikalistica.

Pročitajte više