Sindikalna košarica SSSH u travnju niža za jedan posto

Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u travnju iznosili 5.559 kuna, što je za jedan posto manje nego u ožujku.

Troškovi za travanj neznatno su smanjeni zbog manjih troškova grijanja i djelomičnog pada cijena sezonskog povrća na tržnicama, tumače u sindikatu.

Sindikalna košarica podstanarske obitelji u travnju je iznosila 7.045 kuna i u odnosu na ožujak pala je za 56,22 kune.

Minimalni troškovi pali su u travnju u svim regijama, najveće je smanjenje zabilježeno u središnjoj Hrvatskoj, a najmanje u jugozapadnoj Hrvatskoj.

Kao i prethodnih mjeseci, životni troškovi najviši su u jugozapadnoj Hrvatskoj (5.864 kune), a najniži u Slavoniji i Baranji (5.327 kuna).

Najskuplja sindikalna košarica za podstanare bila je u jugozapadnoj Hrvatskoj 7.684 kune, a najniža u središnjoj Hrvatskoj 6.367 kuna.

Minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u travnju su iznosili 5.700 kuna, a prosječnom se hrvatskom plaćom od 4.387 kuna moglo pokriti 76,97 posto tih troškova.

Četveročlana radnička obitelj s prosječnom je plaćom mogla preživjeti samo 23 dana, a ako ima i osobni automobil, čiji su mjesečni troškovi 865 kuna, mogli su pokriti samo 20 dana u mjesecu.

Minimalni troškovi podstanarske obitelji iznosili su 7.499 kuna, prosječna im je plaća pokrivala samo 58 posto troškova, a s njom su mogli preživjeti tek 17,5 dana.

SSSH podsjeća da mnoge radničke obitelji primaju plaću daleko ispod hrvatskog prosjeka, mnogi je mjesecima ni ne primaju, a uz to je na zagrebačkom području evidentirano oko 55.000 nezaposlenih.

U prosječnoj potrošnji hrvatske obitelji najveći udio ima stanovanje koje čini 48 posto ukupnih troškova, prehrana 26,2 posto, obrazovanje i kultura 8,96 posto, odijevanje 8 posto, prijevoz 5,75 posto, a higijena 2,87 posto ukupnih troškova.

Po sindikalnoj procjeni, građani uspijevaju preživjeti dižući kredite, ulazeći u minus na karticama i radeći na crno, što se danas može smatrati svojevrsnim "socijalnim amortizerom".

(Hina) xntod ymd

Pročitajte više