Sindikat Aluminijskog kombinata Mostar prijeti prosvjedima

NEZAVISNI sindikat zaposlenika Aluminijskog kombinata Mostar zaprijetio je u četvrtak organiziranjem uličnih prosvjeda ako se ostvare najave Elektroprivrede o obustavi isporuke električne struje tom poduzeću.

Uprava Elektroprivrede BiH najavila je da će raskinuti ugovor s njemačko-američkom tvrtkom Deimler Crysler, posredstvom koje se isporučuje električna energija mostarskom Aluminijskom kombinatu, ako se ne prihvati poskupljenje struje za 20 posto.

Međutim, Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminijskog kombinata u svojem priopćenju tvrdi kako Uprava Elektroprivrede BiH traži poskupljenje struje za 29 posto.

Moguća obustava isporuke električne energije mostarskom Aluminijskom kombinatu, upozorava sindikat zaposlenika, mogla bi značiti gašenje proizvodnje u tom poduzeću.

U prevladavanje najnovijeg spora između Aluminijskog kombinata Mostar i Elektroprivrede BiH umiješala se i njemačko-američka tvrtka Deimler Crysler zatraživši pomoć od Predsjedništva BiH. U pisanoj zamolbi Deimler Crysler traži od Predsjedništva BiH donošenje odluke o nastavku isporuke električne energije kako se ne bi doveo u pitanje daljnji rad najvećeg bosanskohercegovačkog izvoznika Aluminijskog kombinata Mostar.

To mostarsko poduzeće je u prošloj godini ostvarilo jednu četvrtinu cjelokupnog izvoza BiH.

Deimler Crysler je izvijestio Predsjedništvo BiH kako su zahtjevi Elektroprivrede BiH u pregovorima o cijeni električne struje bili maksimalistički, te kako nije pokazana želja za postizanje dogovora. Deimler Crysler je također upozorio kako se ponašanjem Elektroprivrede BiH ne dovodi u pitanje samo poslovanje mostarskog Aluminijskog kombinata, već i cjelokupni ekonomski odnosi Njemačke i BiH.

Pročitajte više