Sindikat drvne industrije optužuje Hrvatske šume za korupciju i nepotizam

SINDIKAT drvne i papirne industrije Hrvatske optužio je danas vodstvo Hrvatskih šuma za korupciju i nepotizam jer bez kriterija isporučuju trupce tvrtkama, tako da radnicima u većim drvoprerađivačkim tvrtkama prijete otkazi.

"Pilane s manje zaposlenih dobivaju više trupaca od tvrtki u kojima je zaposleno nekoliko stotina radnika", upozorio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Franjo Janeš.

Tako je, primjerice, tvrtki s 86 zaposlenih isporučeno 22.000 prostornih metara trupaca dok je poduzeću s 848 zaposlenih isporučeno samo 18.500 kubika, dodao je.

Zbog toga bi, tvrdi Janeš, oko 30.000 zaposlenih u većim drvoprerađivačkim tvrtkama i pratećim djelatnostima moglo ostati bez posla.

Sindikat optužuje čelnike Hrvatskih šuma za korupciju i nepotizam tvrdeći da prednost pri isporuci trupaca imaju tvrtke u vlasništvu nekolicine zastupnika u Hrvatskom saboru.

Sindikalci od mjerodavnih ustanova traže uvođenje reda u poslovanje Hrvatskih šuma koje na štetan način raspolažu nacionalnim resursima ili će organizirati sindikalne akcije.

Tvrde da su Hrvatske šume lani izvezle 80.000 trupaca u vrijednosti 10 milijuna američkih dolara, a od toga je najmanje četiri milijuna dolara završilo u privatnim džepovima.

Sindikat traži da glavni kriterij za isporuku trupaca bude broj zaposlenih i finalni proizvod, a ne izvoz neobrađene sirovine.

Pročitajte više