Sindikat državnih službenika odbacuje optužbe sindikata policije

SINDIKAT državnih službenika i namještenika odbacio je danas optužbe predsjednika Sindikata policije Hrvatske (SPH) Dubravka Jagića koji je nedavno osudio Sindikat državnih službenike jer je ponudio Vladi nagodbu o isplati duga državnim službenicima.

Nitko ne može nuditi nagodbu za kolektivne tužbe koje su podnijeli policajci, članovi SPH, te dobili preko 7.000 sudskih sporova zbog neisplate božićnica i prekovremenog rada, naknada za civilnu odjeću i jubilarnih nagrada, upozorio je Jagić.

"Jagić temelji svoj rad na konfrontaciji sa svima, pa čak i sindikalnim kolegama s kojima bi trebao promicati zajedničke interese", ocjenjuje u priopćenju Sindikat državnih službenika.

Taj sindikat ističe kako nije kanio licitirati s tužbama SPH-a, ali mu sudski postupci koje je pokrenuo daju za pravo predlagati nagodbu sadašnjoj kao i prijašnjoj Vladi.

Kompromis kojim bi se mogli izbjeći dugotrajni i skupi sudski postupci, koji dodatno opterećuju službenike i namještenike u pravosuđu, svakako je bolji od upornog insistiranja na sudskom istjerivanju pravde, ističe Sindikat državnih službenika.

Naime, 15.000 tužbi za isplatu božićnice i dara za djecu rješavat će, sukladno normi od 300 riješenih predmeta godišnje, čak 50 sudaca, uz pomoć isto toliko sudskih daktilografa i pet službenika sudskih pisarnica cijelu godinu, uz trošak za plaće jednak iznosu prava koja se potražuju, dok ga iznos zakonskih zateznih kamata uvelike nadmašuje.

Izvansudskom nagodbom može se zaustaviti povećanje duga države i smanjiti šteta za državnu imovinu te rasteretiti sudove i općinska državna odvjetništava u dijelu postupaka koji zahtijevaju mirenje, naglašava sindikat.

Također se mogu predvidjeti financijske obveze države i eventualno utvrditi sukcesivna ili obročna otplata duga službenicima i namještenicima.

Napokon, time se stvara ozračje uzajamnog povjerenja i sporazumijevanja između socijalnih partnera koje bi moglo rezultirati sporazumom o socijalnom miru na rok koji bi utvrdile obje strane.

Pročitajte više