Sindikat "Konstruktora": Otkazi za radnike koji su tužili poslodavca

Sindikalna podružnica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) u riječkom poduzeću "Konstruktoru" d.d. danas je upozorila da su na popisu viška radnika, t.j. onih kojima se otkazuju ugovori o radu, "upravo radnici koji su tužili poslodavca da ne izvršava obveze po Kolektivnom ugovoru".

Stanje u "Konstruktoru" trebalo je biti glavna tema današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Primorsko-goranske županije. Po riječima dožupana Luke Denone sjednica je odgođena zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska dvaju članova Vijeća, predstavnika sindikata.

U pisanom očitovanju podružnice SGH o stanju u toj tvrtki stoji da je u siječnju ove godine Uprava izradila nacrt programa skrbi za višak radnika, po kojemu kani otkazati ugovore o radu 56 od ukupno 230 radnika. Osim onih koji su tužili poslodavca na popisu viška radnika su i dugogodišnji radnici, a nisu oni koji su zaposleni prošle godine. U Sindikatu smatraju da se tako obespravljuju radnici koji su radni vijek proveli u "Konstruktoru", a povlašćuju radnici koji su "kadar Uprave."

U Sindikatu napominju da iz programa za skrb nije jasno je li poslodavac osigurao novac za isplatu otpremnina, ni kolik je ukupan iznos otpremnina. Po podatcima Sindikata zadnju plaću, za studeni prošle godine, radnici su primili potkraj siječnja. Isplaćeno je 90 posto od iznosa punih plaća, pa su ispunjeni svi uvjeti za organiziranje štrajka, navode u Sindikatu. K tomu, nisu isplaćeni dodatci na plaće, jubilarne nagrade i otpremnine, pa je 51 radnik podnio tužbe protiv poslodavca. U korist radnika riješeno je 12 predmeta, a 39 ih se još vodi na općinskom sudu.

Predstavnike SGH posebno zabrinjava što "Konstruktor" osniva novo trgovačko društvo, tzv. tvrtku-kćer jer će, smatraju, u njoj biti zaposleni "ljudi od posebnog povjerenja poslodavca" te će se tako "pokušati isisati sva vrjednija materijalna dobra, ime poduzeća i ugovoreni poslovi, a stara tvrtka, s većinom radnika, prepustiti stečaju."

Dožupan Denona najavio je da će sjednica GSV-a biti sazvana za 15 dana te da će na nju biti pozvani članovi Uprave i Nadzornog odbora "Konstruktora".

(Hina) xhšup yvkn

Pročitajte više