Sindikat: Mladi znanstvenici najizloženiji prekarnom radu. Državi je to normalno

Ilustracija: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja priopćio je danas kako su mladi znanstvenici najizloženiji prekarnom radu jer sve više rade na privremene ugovore, često uz niže plaće od drugih kolega koji rade iste ili slične poslove. 

"Iako su i jedni i drugi javni službenici, njihove pozicije su bitno različite", navodi Sindikat i objašnjava da problem leži u činjenici da projektna radna mjesta nisu prepoznata ni definirana u Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Što sindikat smatra apsurdnim?

Sindikat kaže kako je Ministarstvu znanosti i obrazovanja višekratno ukazivao na ovu problematiku i sugerirao da ta radna mjesta regulira prilikom donošenja resornog zakona, no da se to se nije dogodilo.

"Budući da većina zaposlenih na projektima ne može ostvariti pravo na uvećane koeficijente koje su dobili svi ostali zaposlenici, očigledno je da će sustav za ta radna mjesta ići u smjeru isplate manjih, a ne većih plaća.

Da apsurd bude veći, to se odnosi čak i na projekte Hrvatske zaklade za znanost koja se financira direktno iz državnog proračuna", navodi Sindikat u priopćenju u povodu Praznika rada.

"Svojim nečinjenjem država sugerira da je prekarnost nešto normalno, a zakidanje zaposlenika sasvim prihvatljivo"

Kaže da su istraživačka radna mjesta na projektima u znanosti primjer začaranog kruga nesigurnosti zaposlenja i izostanka karijerne perspektive uz plaće koje su često niže od razine zajamčene propisima i kolektivnim ugovorima. Ovu sivu zonu i ljude u njoj resorno ministarstvo već godinama tvrdoglavo ignorira, unatoč jasnim upozorenjima Sindikata.

"Razina nebrige koju država iskazuje prema mladima u sustavu je teško objašnjiva i šalje katastrofalnu poruku svima koji razmišljaju o karijeri u znanosti i obrazovanju.

Svojim nečinjenjem država sugerira da je prekarnost nešto normalno, a zakidanje zaposlenika sasvim prihvatljivo. Kako onda možemo od privatnih poslodavaca očekivati drugačiji odnos prema zaposlenicima", pita se Sindikat?

Pročitajte više