Sindikat najavio da je od ponedjeljka štrajk u slunjskom vrtiću

Foto: Dječji vrtić Slunj

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske izvijestio je da je Grad Slunj "jednostranom odlukom" u procesu mirenja odbio potpisati kolektivni ugovor za zaposlene u vrtiću i da su pokrenute zakonske radnje za štrajk koji počinje u ponedjeljak.

Predsjednica Sindikata Božica Žilić je navela da se to odlučilo u dogovoru sa članstvom i da su uvjeti za početak štrajka stvoreni nakon provedenog referenduma. Najavljuje da će štrajk trajati do postizanja dogovora s Gradom, a za štrajkanja će se provoditi samo nužni poslovi – njega, skrb, prehrana i zdravstvena njega djece.

"Sve smo napravili po proceduri, na potezu je Grad Slunj", poručila je Žilić.

Što stoji u nacrtu kolektivnog ugovora?

Kaže da se u procesu mirenja pregovaralo kolektivno, a na četvrtom sastanku trebao se dogovoriti datum potpisivanja kolektivnog ugovora čiji je nacrt bio usuglašen. U tom nacrtu, dodala je, bitno je usklađivanje plaća zaposlenika vrtića s plaćama u osnovnom školstvu.

"Čak smo i pristali na to da se podignu koeficijenti za djelatnike u vrtiću bez da se plaće u potpunosti usklade s plaćama u osnovnom školstvu, pod uvjetom da se potpiše kolektivni ugovor i da se na jesen nastave pregovori radi dostizanja te razlike. Po tom dogovoru bi koeficijenti radnika vrtića zaostajali za školskima deset do 20 posto", rekla je Žilić.

Navela je i da bi to bio prvi kolektivni ugovor za vrtić i da bi po njemu najniža plaća djelatnika u vrtiću iznosila 1.100 eura bruto, a za odgojno-obrazovne radnike 1.900 eura bruto.

Gradonačelnica Slunja: Predviđa se povećanje koeficijenata zaposlenih u vrtiću sukladno traženju Sindikata

Grad Slunj je 20. travnja objavio priopćenje gradonačelnice Mirjane Puškarić u kojemu se navodi da je djelatnicima ustanova i udruga koje se financiraju iz gradskog proračuna lani porasla osnovica plaće za 10 posto, a da je početkom ove uslijedilo dodatno povećanje osnovice plaće za još toliko te da se predviđa dodatno povećanje plaća od četiri do 15 posto, ovisno o radnom mjestu.

"Predviđa se povećanje koeficijenata zaposlenih u vrtiću sukladno traženju Sindikata. Za neka radna mjesta predviđeni su veći koeficijenti od traženih", navela je tada gradonačelnica.

Pročitajte više