Sindikat najavljuje štrajk liječnika za 15. siječnja

BUDUĆI da nije uspio postupak mirenja, Hrvatski liječnički sindikat započet će 15. siječnja štrajk do ispunjenja zahtjeva, najavio je danas predsjednik sindikata Ivica Babić.

Liječnički sindikat traži da plaća liječnika opće prakse početnika iznosi dvije prosječne plaće ili oko 7.000 kuna, a liječnika specijalista 2,5 prosječne plaće ili oko 9.000 kuna.

U štrajk bi trebalo stupiti oko 7.000 bolničkih liječnika, te oko 5.000 liječnika i stomatologa koji su zakupili ordinacije, ako se pokaže da su nezadovoljni visinom glavarina za 2003. godinu, rekao je Babić Hini.

Sindikat će prije štrajka provesti anketu među liječnicima i stomatolozima kako bi se vidjelo jesu li zadovoljni s glavarinama koje su krajem 2002. dogovorili ministar zdravstva Andro Vlahušić i njihove strukovne udruge.

S obzirom na informacije od sindikalnih povjerenika s terena, Babić očekuje dobar odaziv na štrajk.

Zamjenik ministra zdravstva Ante Bilić, koji je pregovarao s liječničkim sindikatom, ustvrdio je da Vlada ne može prihvatiti sindikalne zahtjeve, jer bi to ukupnu masu za plaće uvećalo 50 do 70 posto.

´Mi pristajemo povećati sredstva za rad u posebnim uvjetima od šest do 20 posto, kao i da se u granski kolektivni ugovor ugrade odredbe o stimulaciji za rad, odnosno destimulaciji za nerad liječnika, o čemu sindikat uopće ne želi razgovarati´, kaže Bilić.

Ministarstvo zdravstva predlaže da se liječniku koji ne obavi svoj opseg poslova isplati samo 75 posto plaće, a onome koji ga premaši osigura 125 posto plaće, čime želi stimulirati smanjenje listi čekanja na zdravstvene usluge.

Bilić upozorava da sudionicima štrajka taj dan neće biti plaćen, a svaka će zdravstvena ustanova morati osigurati minimum poslovanja predviđen zakonom.

Pročitajte više