Sindikat policije Hrvatske zabrinut zbog nasilja nad policajcima

SINDIKAT policije Hrvatske (SPH) danas je u priopćenju izrazio ogorčenje i zabrinutost zbog, kako je ustvrdio, drastičnog povećanja nasilja nad policajcima.

SPH ocjenjuje da blage kazne ohrabruju kriminalce na još drskije i bezobzirnije ponašanje, čemu je dokaz i najnoviji slučaj ranjavanja policajca u Splitu te napominje kako su i prije tražili izmjene postojećih zakona radi zaštite policajaca.

Neprimjerena zakonska zaštita policijskih službenika, smatraju u Sindikatu policije, samo potiče potencijalne napadače da na policajce potežu oružje, da se na njih puca i da ih se ranjava, a to je ´dokaz da pravna država ne funkcionira u temeljnom segmentu postojanja tj. u zaštiti organa koji provode, primjenjuju zakone i štite sigurnost građana´.

U slučaju ranjavanja policajca u Splitu, Sindikat policije je ustvrdio da istražni sudac nije izašao na očevid za pokušaj ubojstva policajca te da policajcu ´ova vlast nije bila u stanju osigurati neprobojni prsluk´.

Unatoč malim plaćama, neopremljenosti i nezaštićenosti, policija svoj posao radi profesionalno i savjesno, navodi Sindikat policije pitajući se što to vrijedi kad pravosuđe svoj dio posla ne radi onako kako bi trebalo, kao da policija i pravosuđe nisu na istoj strani, u istoj funkciji: zaštite građana.

´Očito je da su policajci postali građani drugog reda, ili, što je još gore, samo brojke, stoga pozivamo kolege da pri obavljanju posla prvenstveno zaštite svoje živote i živote svojih kolega, a da tek onda misle na kriminalce´, priopćio je Sindikat policajaca Hrvatske.

Taj je sindikat danas izrazio i razumijevanje prema najavljenom prosvjedu vatrogasaca te uvjerenje u opravdanost njihovih zahtjeva prema Vladi da im osigura dodatan novac napominjući kako im je podrška vatrogascima moralna dužnost jer se i vatrogasci i zaposlenici MUP-a nalaze u vrlo sličnom položaju.

Pročitajte više