Sindikat policije nezadovoljan "brigom" Lučina za stanje u MUP-u

PREDSJEDNIK Sindikata policije Hrvatske (SPH) Dubravko Jagić izjavio je danas kako ga smeta "briga" bivšeg ministra unutarnjih poslova Šime Lučina za stanje i prava zaposlenih u MUPu, jer je tijekom svojega mandata u više navrata narušio ta prava.

Jagić se na konferenciji za novinare osvrnuo na nedavne Lučinove izjave u kojima je kritizirao najavu preustroja MUP-a i isticao da je sadašnji sustav policije, uz sve nedostatke, puno bolji od onoga prije 2000. godine.

"Lučin se nakon završenog, po nama dosad najlošijeg mandata ministra unutarnjih poslova, javlja sa začudnom živošću kao autoritet za odnose i prava u MUP-u. To je ono što nas najviše smeta", rekao je Jagić.

Za vrijeme Lučinova mandata iz MUP-a je otpušteno oko 5.000 ljudi, od čega 3.500 policajaca, smanjene su plaće svima osim rukovodnom kadru, a Lučin je, protivno pravnom sustavu i Kolektivnom ugovoru, zabranio plaćanje prekovremenog rada i primorao zaposlene da svoja prava zatraže sudskim putem, ustvrdio je Jagić.

Bivšeg ministra pozvao je da se posveti Hrvatskom saboru i svoje zanimanje za stanje u MUP-u aktivno pokaže u saborskim klupama.

Jagić nije iznio svoje stajalište o najavama preustroja MUP-a, već je samo pozvao novog ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića da prije bilo kakvih sustavnih promjena konzultira sindikate.

Također je osudio izjave predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivice Ihasa koji je bivšem i sadašnjem premijeru ponudio nagodbu o isplati duga državnim službenicima.

Nitko ne može nuditi nagodbu za kolektivne tužbe koje su podnijeli policajci, članovi SPH, te dobili preko 7.000 sudskih sporova zbog neisplate božićnica i prekovremenog rada, naknada za civilnu odjeću i jubilarnih nagrada.

"Jedino oni koji su tužili mogu prihvatiti sudsku ili izvansudsku nagodbu s poslodavcem, a ne bilo tko drugi u njihovo ime, posebno ne čelnik manjinskog sindikata koju u MUP-u broji tek 1.200 članova", rekao je Jagić.

Pročitajte više