Sindikat poljoprivrede organizira konferenciju radničkih vijeća

Sindikat poljoprivrede organizira 19. i 20. listopada Treću konferenciju radničkih vijeća, kao početak priprema za redovne izbore za radnička vijeća (RV) koji će se održati u ožujku iduće godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata.

Na konferenciji će se govoriti o razvoju industrijske demokracije, kao dijelu demokratizacije hrvatskog društva, primjeni izmijenjenog Zakona o radu te dosadašnjim iskustvima u ostvarivanju funkcije RV-a i uključivanju radničkih predstavnika u Nadzorne odbore (NO), najavio je predsjednik sindikata Josip Pavić.

Mobilizirat ćemo sve sindikalne snage za nove izbore za RV-e, te inicirati zakonske izmjene sa ciljem promjene odnosa u NO-ima, sa željom da se u Hrvatskoj primijeni njemački model s trećinom radničkih predstavnika u NO-u, rekao je Pavić.

Viktor Gotovac, asistent na Katedri za radno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, kritizirao je hrvatsku praksu da u NO-u tvrtke može biti samo radnik iz te tvrtke.

"Radnički predstavnik time postaje ovisan o poslodavcu jer može biti ucijenjen radnim mjestom, a može biti i kupljen jer su naknade za rad u NO-u često veće od plaća", upozorio je Gotovac.

On se također zalaže za njemački model s trećinom radničkih predstavnika u NO-u, pri čemu bi dio bili radnici iz poduzeća, a dio stručnjaci koji su dugoročno vezani uz sindikate.

Takvi bi stručnjaci bili konkurentni stručnjacima koje koristi poslodavac, a mnogo bi se bolje od radnika snalazili u često zamršenim financijskim odnosima o kojima odlučuje NO, smatra Gotovac.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više