Sindikat PPDIV protiv novoga kolektivnog ugovora u osječkoj mljekari

Sindikat zaposlenih u poljorivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) najavio je danas u Osijeku da će od ovlaštenih službi zatražiti da ne registriraju nedavno potpisani kolektivni ugovor u osječkoj mljekarkoj tvrtki "Meggle Osijek" d.d., a ako se to ipak dogodi, sudski će tražiti njegovo poništenje.

Predstavnici tog sindikata na konferenciji za novinare ustvrdili su da stari kolektivni ugovor, iz godine 2000., nije otkazan i da ne može biti jednostrano otkazan, te da je u kolektivne pregovore bio uključen samo većinski sindikat u osječkoj mljekari - Slavonsko-baranjski sindikat (SBS), a ne i PPDIV. To je, istaknuli su, izravno kršenje odredaba Zakona o radu.

Regionalni povjerenik PPDIV-a Slavko Kotromanović rekao je kako je obveza da svi sindikati sudjeluju u kolektivnim pregovorima, pa će PPDIV od ovlaštene županijske Službe za društvene djelatnosti zatražiti da ne registrira spomenuti akt.

Županijski povjerenik tog sindikata Šimo Orešković ocijenio je da novi kolektivni ugovor radnicima donosi bitno manja materijalna i radno-socijalna prava, poput ukinuća zaštite od otkaza ugovora o radu, smanjivanja otpremnina i otkaznih rokova te ukinuća dodataka i stimulacija na plaću.

On smatra da se tim postupkom žele smanjiti prava onih radnika koji bi mogli biti proglašeni viškom i otvoriti put slobodnom utvrđivanju viška radnika.

Predstavnici PPDIV-a najavili su da će nastojati pravnim putem osporiti novopotpisani kolektivni ugovor jer smatraju da se poslodavac - tvrtka "Meggle" mora pridržavati odredaba staroga kolektivnog ugovora.

(Hina) xvuč ysp

Pročitajte više