Sindikat pravosudnih policajaca traži ostavku ravnatelja Uprave za zatvorski sustav

SINDIKAT pravosudne policije Hrvatske (SPPH) zatražio je danas ostavku ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Josipa Heheta zbog, kako kažu, katastrofalnog stanja u hrvatskim zatvorima i nerješavanja problema pravosudnih policajaca.

"Ravnatelj Hehet svoje istupe u medijima koristi da bi prikazao stanje u zatvorskom su stavu idiličnim, međutim stanje je katastrofalno i nikada lošije u posljednjih desetak godina", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik SPPH-a Branko Milić.

Loše stanje u zatvorima potvrđuju i prošlotjedni događaji, kada su u samo nekoliko dana suspendirana dva upravitelja i pritvoren zatvorski liječnik zbog mita, a u kaznionici u Lepoglavi dogodila se prva talačka situacija nakon više od deset godina, ustvrdio je Milić.

Dodao je da se loše stanje sustava odražava i na međuljudske odnose, te da se "službenicima koji ukažu na nepravilnosti ili traže svoja prava prijeti premještajem, stavljanjem na raspolaganje Vladi, pa i hapšenjem".

Hehetu je zamjeri jer se, kako tvrdi, ne oglašava ni na zahtjeve Sindikata koji duže vrijeme na konkretnim primjerima ukazuje na kršenja prava službenika, samovolju rukovoditelja, nepoštivanje radnog vremena, prava na godišnje odmore i neisplaćivanje terenskih dodataka.

Posebni problemi javljaju se prilikom korištenja godišnjih odmora, kazao je Milić, dodajući da neki pravosudni policajci iz Rijeke i Splita duži godišnji odmor nisu koristili i po nekoliko godina.

SPPH broji oko 550 članova, što je oko trećine ukupnog broja pravosudnih policajaca.

Odbacujući sve tvrdnje Sindikata, Hehet je Hini kazao kako stanje u zatvorima, ali i u cijelom sustavu nikada nije bilo bolje nego u posljednjih godinu dana od kada je on na čelu Uprave.

Hehet tvrdi da je, među ostali, zaslužan i za podizanje plaća za 30 posto, te da je sa Sindikatom državnih službenika, koji također djeluje u pravosudnoj policiji, pokrenuo projekt izgradnje stanova za svoje djelatnike.

Dodao je da se svi prekovremeni sati pravosudnim policajcima dodatno plaćaju, kao i rad u vrijeme kada bi trebali biti na godišnjem odmoru.

"Dugi niz godina radio sam u zatvorskom sustavu i imam sklonosti da se poboljšaju uvjeti rada i materijalni položaj pravosudnih policajaca koji su važna karika u penalnom sustavu", kazao je Heteh.

Pročitajte više