sindikat ´preporod´ predložio svoje promjene školstva

Hrvatski školski sindikat ´Preporod´ uputio je Hrvatskom saboru, Vladi i političkim strankama Provedbeni prijedlog promjena u hrvatskom školstvu držeći ga stručno i politički prihvatljivim te operativno učinkovitim.L

Autor prijedloga Vinko Filipović podijelio je na današnjoj konferenciji za novinare pismeni prijedlog u kojem je zadržan postojeći ustroj školstva, te naglašena potreba povećanog izdvajanja za škole kako bi se za pet godina dostigla stopa od 6 posto BND.

Ključnim smatra određivanje pedagoškog standarda te izradbu novih nastavnih planova. ´Nastavni planovi i programi su prve stvarne promjene u koje bi trebale ući škole´, rekao je Filipović.

Zauzeo se za nove udžbenike i rekao da su dovoljna dva različita udžbenika za jedan predmet te rekao da su udžbenici neopravdano skupi. Izrazio je protivljenje opisnom ocjenjivanju te se zauzeo za učenje stranog jezika od prvoga razreda osnovne škole i uvođenje obveznog predmeta informatike od petoga razreda.

Učitelji bi se mogli obrazovati na četiri sveučilišta u Hrvatskoj, jer su osam visokih škola i jedna akademija previše.

´Smiješno je da Gospić ima učiteljsku školu jer su njezina kvaliteta i smisao upitni´, izjavio je.

Privatne škole moraju biti dostupnije kako bi prestale biti socijalno elitističke, a postale po programu elitne škole, izjavio je Filipović.

Taj je prijedlog prihvatljiv za 80-90 posto javnosti, što je važno u našim okolnostima u kojima političke elite ne postižu konsenzus o tako važnim pitanjima, ocijenio je Filipović

Ministarstvo prosvjete i sporta nije kompetentno provesti reformu jer je okupilo stručnjake koji ne razumiju reformske potrebe i žive u prošlosti.

U njihovu dokumentu na 209 stranica jedina tri konkretna prijedloga nisu prihvatljiva, ostalo su nepotpune analize ili opća mjesta, izjavio je Filipović.

Pročitajte više