Sindikat preporod smatra nedopustivim da se rebalansom smanjuju sredstva za obrazovanje

HRVATSKI školski sindikat Preporod ocjenjuje nedopustivim Vladin prijedlog da se rebalansom proračuna smanje sredstva za obrazovanje i smatra da se ta sredstva trebaju povećati, osobito u dijelu za plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Godinama su prosječne plaće u osnovnim i srednjim školama i do 25 posto niže od prosječnih plaća u ostalim javnim i državnim službama, upozorava Preporod u današnjem priopćenju.

Nedopustivo je da učitelji i profesori s visokom stručnom spremom imaju manju plaću od prosječne plaće u državi - prosječna plaća u državi je 4.129 kuna, dok prosjek plaća u osnovnim školama iznosi 3.955 kuna, a u srednjim školama 4.137 kuna.

Istodobno, prosječna plaća u zdravstvu i socijalnoj skrbi bila je 4.488 kuna, a u javnoj upravi, obrani i policiji 4.713 kuna. Usporedbe radi, plaća učitelja i profesora početnika s VSS-om je samo 3.346 kuna, a plaća učitelja i profesora s položenim stručnim ispitom 3.916 kuna.

Smanjenje proračunskih sredstava za obrazovanje je suprotno proklamiranoj politici nove vlasti koja je najavljivala da će joj odgoj i obrazovanje biti jedan od prioriteta. Imamo razumijevanje za gospodarske probleme države, ali unatoč tome tražimo da se proračunska sredstva ne smanjuju a da se sredstva za plaće u javnim i državnim službama pravednije raspodjele, ističe Preporod.

Hrvatsko školstvo je previše siromašno pa bi svako daljnje smanjenje sredstava vodilo potpunoj materijalnoj i kadrovskoj devastaciji. Nadamo se da su saborski zastupnici toga svjesni i da neće prihvatiti takav prijedlog rebalansa proračuna, kaže se u priopćenju.

Sindikat drži da izjednačavanje prosječnih plaća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama s plaćama ostalih korisnika mora biti riješeno u sljedeće tri godine, čime bi vlast ispunila predizborno obećanje, ali i jednu od glavnih zadaća tijekom četverogodišnjeg mandata.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više