Sindikat službenika i namještenika i dalje traži božićnicu i dar za djecu za 2000.

PREDSJEDNIK Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas izjavio je danas da je sindikat, nakon što je primio prve pozitivne sudske presude, zaprimio oko 30.000 novih tužbi kojima se traži isplata božićnice i dara za djecu u skladu sa kolektivnim ugovorom koji Vlada u 2000. nije ispoštovala.

Sudske presude pristigle su za 300-njak tužbi koje je sindikat proslijedio sudovima, a isto će učiniti i sa 20.000 tužbi za isplatu božićnice te s oko 10.000 tužbi za isplatu dara za djecu, rekao je Ihas na današnjoj konferenciji za novinare.

U tužbama se traži isplata 1.000 kuna božićnice i 400 kuna dara za djecu, no zajedno sa sudskim troškovima danas to po jednoj tužbi iznosi oko 3.000 kuna, napominje Ihas.

Iz državnog proračuna ukupno bi za 95 tisuća državnih namještenika i 135 tisuća javnih službenika trebalo izdvojiti oko 650 milijuna kuna, a zajedno sa sudskim troškovima i kamatama taj bi iznos mogao dosegnuti i do milijardu kuna.

Iako je sindikat Vladi predlagao da se zaostala božićnica i dar za djecu isplate samo članovima sindikata, čime bi se troškovi smanjili, Vlada do danas nije odgovorila na tu ponudu, rekao je Ihas.

Osvrnuo se i na odluku zagrebačkog Gradskog poglavarstva o poskupljenju vode za kućanstva za 39,3 posto, ocijenivši je sramotnom i nemoralnom.

Nema razloga da voda u jednoj godini dva puta poskupi. To je veliki udarac na standard građana na koji bi svakako trebalo reagirati zagrebačko Gospodarsko-socijalno vijeće, rekao je Ihas.

Pročitajte više