Sindikat: stečaj u "V. Lencu" završiti do kraja godine

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović danas je na konferenciji za novinare u Rijeci upozorio da je stečajni postupak u brodogradilištu "Viktor Lenac" potrebno završiti što prije, najkasnije do kraja ove godine, te omogućiti uredno poslovanje tog brodogradilišta.

Marjanović je rekao da će sindikat prihvatiti prijedlog Odbora vjerovnika o prodaji "doka 11" samo ako se nakon prodaje namire založni vjerovnici i država postane vlasnik brodogradilišta.

Dodao je da bi "dok 11" mogao koristiti za dokiranje velikih brodova u "Viktoru Lencu", ali da ga je, zbog okolnosti, ipak potrebno prodati.

Marjanović naglašava da radnici "Viktora Lenca" neće dopustiti pojedinačnu prodaju imovine brodogradilišta te apelira na založne vjerovnike da prihvate prijedlog Odbora vjerovnika o podržavljenju brodogradilišta i svoje tražbine namire od prodaje "doka 11".

Sindikat od stečajnog upravitelja i države zahtijeva da se stečajni postupak završi do kraja ove godine. Novi vlasnik - država trebala bi zatim što prije imenovati nadzorni odbor koji bi pak zaposlio novu i kvalitetnu upravu, kaže Marjanović.

"Brodogradilište 'Viktor Lenac' nije mrtvac", rekao je Marjanović te je istaknuo da treba učiniti sve kako bi oko 550 radnika i oko 300 kooperanata ondje nastavilo raditi.

Voditeljica Sektora za industrijsku demokraciju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Dušanka Marinković Drača izvijestila je o zahtjevima bivših radnika brodogradilišta da im se otpremnine isplate na osnovi odredaba Zakona o radu koje su bile na snazi do siječnja ove godine. Po tadašnjim odredbama, radnicima bi pripadao veći iznos otpremnina, a s takvim obračunom suglasan je i Trgovački sud i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

No, Fond za razvoj i zapošljavanje ustrajava na primjeni odredaba koje se primjenjuju od siječnja 2004., uz obrazloženje da se tako štiti državni proračun i porezni obveznici, rekla je Marinković Drača te je podsjetila da je stečaj u "Viktoru Lencu" otvoren početkom prosinca 2003.

Dodala je da Fond radnike, koji ne pristaju na takvo rješenje, upućuje na upravni postupak te, u neskladu s navodima o smanjenju proračunskih troškova, potiče na povećanje broja sudskih prijepora.

"Ako se preko radnika 'Viktora Lenca' spašava državni proračun, pretpostavljamo da je riječ o političkim razlozima, što nećemo dopustiti", rekla je Marinković Drača te je najavila da će sindikat vjerojatno zatražiti smjenu vodećih ljudi Fonda za razvoj i zapošljavanje.

(Hina) xhšup yvkn

Pročitajte više