sindikat tekstila traži ostavku ministra gospodarstva

Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske zatražio je danas ostavke ministra gospodarstva Branka Vukelića i državnog tajnika za gospodarstvo Vladimira Vrankovića zbog alarmantnog stanja u tekstilnoj industriji i izbjegavanja socijalnog dijaloga.

"Ministarsvto gospodarstva je elementarna nepogoda za tekstilnu djelatnost, pa bi ministar i državni tajnik trebali podnijeti ostavke", izjavio je predsjednik sindikata Josip Zidanić na konferenciji za novinare.

U posljednjih godinu dana 3.750 tekstilnih radnika ostalo je bez posla, plaće su pale za šest posto, a uvoz tekstila raste, ustvrdio je Zidanić.

Prosječna plaća u toj grani iznosi 1.950 kuna, no u to su uračunate i plaće menadžmenta i prekovremeni sati, pa se realan iznos za normalno radno vrijeme kreće između 1.570 i 1.650 kuna.

"Vukelić nema pojma što se događa u tekstilu, a nije se odazvao niti na jedan naš poziv na razgovor", kazao je Zidanić podsjetivši da je Vlada još u travnju zadužila ministre da jednom mjesečno prime na razgovor predstavnike sindikata koji djeluju na području njihove nadležnosti.

Sindikat nije dobio odgovor niti na dokument "Strategija razvoja industrija tekstila i obuće" u kojem je predložio sve potrebne aktivnosti, nositelje i moguće partnere za prevladavanje krize u toj industriji.

U tekstilnoj industriji još je zaposleno oko 35.000 radnika, a u tekstilu i obući ih zajedno ima 54.000, rečeno je na konferenciji.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više