sindikat tekstilaca predlaže izmjene zakona o zaštiti na radu

Sindikat tekstila, kože, obuće i gumarske industrije predložio je danas izmjene Zakona o zaštiti na radu kako bi se bolje zaštitili radnici koji su žrtve uznemiravanja i šikaniranja na poslu.

Istraživanje objavljeno u časopisu Rad i sigurnost o mobingu - sustavnom psihičkom zlostavljanju i ponižavanju na radnom mjestu, pokazuje da je taj problem u Hrvatskoj postao podjednako rasprostranjen kao i u zemljama Zapada, upozorila je stručna suradnica sindikata Svjetlana Šokčević.

Rasadnici mobinga su uglavnom tvrtke i ustanove u restrukturiranju u kojima se najčešće prijeti otkazima, promjenama radnih mjesta, smanjivanjem plaća i sl. Mobing se odvija između nadređenih i podređenih, ali najčešće među suradnicima iste razine.

Osobe koje se time služe slijede autoritarni model vođenja organizacije, vrijeđaju i ponižavaju podređene, osvećuju se i sustavno traže tuđe pogreške, sebi pripisuju tuđe zasluge te često ogovaraju i napadaju privatnost djelatnika na koje su usmjerene.

Kod žrtava takvih pritisaka nakon nekog se vremena javljaju različite psihičke i psihosomatske smetnje, a često napuštaju posao ili odlaze u prijevremenu mirovinu.

U nekim tvrtkama i do 50 posto plaće ovisi o redovitosti dolaska na posao, a 30 do 35 posto o ispunjavanju norme, što nema veze s ekonomskom efikasnošću, već više svjedoči o nesposobnosti poslodavca, ustvrdila je Šokčević.

Po procjenama sindikata, u tekstilnoj industriji, gdje u velikoj većini rade žene, taj je problem još izraženiji, pa čak 40 posto sindikalnih povjerenica postaje žrtvama mobinga.

Predsjednik sindikata Josip Zidanić naveo je kao primjer tvrtku Zagorka iz Novog Marofa, gdje je direktor bivši sindikalni pravnik Ivan Hrajn. Tamo je glavna sindikalna povjerenica dobila otkaz, njezina zamjenica opomenu pred otkaz, a treća se povjerenica više ne usuđuje djelovati.

Još je gore stanje u Modei iz Garešnice, gdje su prijetnje i zastrašivanja navele predsjednicu radničkog vijeća na davanje otkaza, glavnoj sindikalnoj povjerenici narušeno je zdravlje, a njezina je zamjenica dala otkaz kako bi prekinula šikaniranje.

Poslodavac je bivši saborski zastupnik SDP-a Ivan Lacković, koji ima dobre veze u politici, Hrvatskoj udruzi poslodavaca i sudstvu, kazao je Zidanić.

Pritom je spomenuo i predsjednika Hrvatske udruge sudaca Vladimira Gredelja koji je bio član Sudskog vijeća u drugostupanjskom postupku, kada je poništena prvostupanjska presuda u korist sindikata. Zidanić sumnja da je na takvu odluku utjecala i donacija koju je Lacković dao mjesnom sudu.

Sindikat stoga predlaže izmjene Zakona o zaštiti na radu kojima bi se osigurala prevencija od zlostavljanja i ponižavanja, a posljedicama mobinga dao status ozljeda na radu i pripadajuća prava.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više