Sindikat traži preuzimanje umirovljenika iz SiCG i BiH u hrvatski sustav

Sindikat umirovljenika Hrvatske predložio je danas da se hrvatski umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u BiH i SiCG preuzmu u hrvatski mirovinski sustav, kako bi se popravio njihov katastrofalan materijalni položaj.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) trebao bi preuzeti u svoje fondove 21.521 umirovljenika, osigurati im dostojne životne uvjete te autoritetom ovlaštene institucije suzbiti kršenja ugovora i diskriminaciju koje provode mirovinski fondovi iz BiH i SiCG, istaknuo je potpredsjednik sindikata Ivan Nahtigal na konferenciji za novinare.

Umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u SiCG primaju prosječno 915 kuna, umirovljenici iz Federacije BiH 788 kuna, a oni iz RS samo 593 kune.

Istodobno, prosječne mirovine koje HZMO isplaćuje u SiCG dva su puta veće od mirovina koje stižu iz te države, u Federaciju BiH 2,3 puta veće, a u RS čak tri puta veće, pa umirovljenici iz SiCG i BiH, koji su s tog područja uglavnom "etnički očišćeni", pitaju - gdje je tu reciprocitet?

Sindikat podsjeća da je prosječna hrvatska mirovina od oko 1.800 kuna tek malo iznad granice siromaštva od 1.600 kuna, a kako tek preživljavaju umirovljenici s tri puta nižim primanjima.

Mirovinski fondovi iz SiCG i BiH dodatno zakidaju hrvatske umirovljenike, jer im isplata kasni po više mjeseci, a mirovine iz RS stigle su nakon 7 do 14 mjeseci nakon roka.

Osim toga, RS ne daje hrvatskim umirovljenicima ekvivalent za dodatne bonove koji se tamo isplaćuju, a u Srbiji im ne usklađuju mirovine niti isplaćuju zaostatke.

Za takvo stanje suodgovorna je i Hrvatska jer ne štiti svoje državljane, a državne ustanove prepustile su ih sebi samima, iako se radi većinom o starim i nemoćnim osobama, upozorio je Nahtigal.

Stoga je sindikat dogovorio s Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU) da će taj prijedlog HSU uputiti Vladi, u skladu sa sporazumom o suradnji koji su HSU i vladajući HDZ potpisali nakon izbora.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više