Sindikat učitelja: Ovo nije prvi napad u trogirskoj školi. Ravnateljica: To je laž

Foto: Google Maps

Šefica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem kaže da je napadnuti profesor iz trogirske škole OŠ Majstora Radovana član njihova sindikata.

Podsjetimo, jučer je u toj trogirskoj školi napadnut profesor. Napao ga je otac jedne učenice kojoj je profesor, sukladno pravilima, uzeo mobitel za vrijeme nastave. Otac učenice uletio je za vrijeme sata i nokautirao profesora. Nedugo zatim je uhićen, a danas predan pritvorskom nadzorniku te je kazneno prijavljen zbog prisile prema službenoj osobi

"Postavlja se pitanje gdje je bila ravnateljica u vrijeme napada?"

"Sindikat hrvatskih učitelja oštro osuđuje napad na učitelja u OŠ Majstor Radovan u Trogiru. Prema informacijama koje smo zaprimili, ovo nije prvi slučaj nasilnog ponašanja prema zaposlenicima u školi.

Postavlja se pitanje što je poduzela ravnateljica ove škole kako bi zaštitila zaposlenike od napada roditelja ili od nasilnog ponašanja u školi generalno. S obzirom na zakonske odredbe, ravnateljica je dužna voditi brigu o sigurnosti, kako učenika tako i zaposlenika, a njena je dužnost štititi zaposlenike od napada", izjavila je Sanja Šprem.

Šprem je dodala da se postavlja pitanje gdje je bila ravnateljica u vrijeme napada na učitelja, budući da su iz škole dobili informaciju da je u to vrijeme nije bilo na radnom mjestu.

"Zaključno, kao sindikat ćemo poduzeti sve mjere, zatražiti inspekcijske i ostale potrebne postupke kako bi se slučaj detaljno istražio. Našem članu ćemo pružiti potrebnu pravnu pomoć", poručila je šefica sindikata i dodala da napadnutog profesora njegove kolege opisuju kao tihu, mirnu i nekonfliktnu osobu. 

Ravnateljica: To nije točno, nas nitko iz sindikata nije ni zvao da provjeri informaciju

Ravnateljica OŠ Majstora Radovana Zorana Bakula kaže da informacije koje je Sindikat hrvatskih učitelja iznio u javnost nisu točne te da štete ugledu škole, ali i njenom ugledu.

"Moram se osvrnuti na izjave predstavnika SHU-a, a koje su netočnim informacijama naštetile ugledu škole, a time i mene kao ravnateljice. 

Informacija da ovo nije prvi napad i slučaj nasilja prema učiteljima apsolutno nije točna. Prvi put je netko od roditelja fizički nasrnuo na djelatnika Škole. Također, izrečeno je da takvu informaciju imaju s terena dok u isto vrijeme nisu ni pokušale kontaktirati sindikalnu povjerenicu iz Škole te provjeriti tu navodnu informaciju.

Nadalje, izjava da nisam bila na radnom mjestu je izrečena maliciozno, a da nije provjereno moje radno vrijeme. Naime, ponedjeljkom i srijedom radim u poslijepodnevnoj smjeni od početka svog prvog mandata kako bih bila dostupna i brojnim roditeljima koji rade uvijek kroz jutro", kaže nam ravnateljica.

"Za sve postoje zapisi u pedagoškoj dokumentaciji"

Bakula je osudila bilo kakav oblik nasilja te istaknula da za sve postoje zapisi u pedagoškoj dokumentaciji.

"Roditelj je ušao u školu u 12:00, a ja sam u školi bila u 12:20 i ušla sam zajedno s dva policijska službenika. Stručne suradnice su u vrijeme incidenta bile u školi te pozvale policiju.

Stručna suradnica je upućena u razred da s djecom popriča i pruži im podršku odmah po događaju.

Osuđujemo i ne toleriramo bilo kakav oblik nasilja u Školi, a kad se dogode pojedini slučajevi međuvršnjačkog nasilja postupamo prema zakonskim propisima. Za sve postoje zapisi u pedagoškoj dokumentaciji", zaključuje ravnateljica trogirske škole.

Pročitajte više