Sindikat zatražio ostavku uprave crikveničkog "Jadrana"

POVJERENSTVO Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Hrvatske (SSUTH) u hotelskoturističkom poduzeću ´Jadranu´ zatražilo je danas ostavku predsjednica Uprave i Nadzornog odbora Vesne Parat i Snježane Sikirić.

Predsjednica SSUTH-a Vesna Dejanović kazala je na konferenciji za novinare da Parat i Sikirić u provedbi financijske konsolidacije i preustroja tvrtke ne poštuju zakon i odluke NO-a.

U Sindikatu ističu da Uprava radnike nije izvijestila o sadržaju kupoprodajnih ugovora o prodaji hotela ´Crikvenica´ i turističkog naselja ´Jadranka´ te da o uvjetima prodaje doznaju ´ilegalnim putem´.

Dejanović je dodala da su pri prijenosu prava kupoprodajom prekršeni dogovor Uprave i Sindikata i Zakon o radu. Uprava radnike nije izvijestila o promjenama koje će nastati dolaskom novoga poslodavca, u nove ugovore nisu preneseni stari ugovori o radu, a kupoprodajni ugovor za hotel ´Crikvenicu´ sklopljen je s fizičkom, a ne pravnom osobom. K tomu, novi vlasnik ne jamči da će u prodanim objektima biti nastavljena ugostiteljska djelatnost.

Radnici ´Jadrana´ ne protive se privatizaciji i konsolidaciji tvrtke, ali neće pristati da ih se ignorira i njihov status postane upitan, kazala je Dejanović i dodala da će Sindikat, ako Uprava dodatcima na potpisane kupoprodajne ugovore ne zaštiti radnička prava, pokrenuti sudske tužbe.

Predsjednica Uprave ´Jadrana´ Vesna Parat danas je za Hinu izjavila da Uprava nije nezakonito radila, a da njezinu ostavku može razmatrati samo Nadzorni odbor. ´Sindikat je vrlo dobro upućen u program preustroja ´Jadrana´ još u rujnu 2002., o tome se raspravljalo na dvama velikim skupovima radnika, o svemu postoji dokumentacija i sva su radnička prava pri kupoprodajama zaštićena´, istaknula je. Dodala je da treba zapitati tko je odgovoran za neovlaštenu uknjižbu radnika na ukupno 45 milijuna kuna nekretnina ´Jadrana´, što, kako kaže, otežava konsolidaciju.

Zbog izjava vodstva SSUTH-a vjerojatno ću zatražiti pravnu zaštitu, naglasila je Parat.

Dodala je kakao pojedinačnom prodajom šest od ukupno 15 objekata Uprava ´Jadrana´ nastoji smanjiti nagomilane dugove, deblokirati račun tvrtke, izbjeći sve izglednije pokretanje stečaja i zadržati preostali, ´zdravi´ dio poduzeća. Do sada je zaključena prodaja hotela ´Crikvenice´, Turističkog naselja ´Jadranke´ i bistroa ´Rive´.

Pročitajte više