Sindikat znanosti: Novi zakon je korak naprijed, ali ima manjkavosti

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

NEZAVISNI sindikat znanosti i visokog obrazovanja pozdravio je prijedlog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, o kojem se raspravlja u saboru, ocijenivši da predstavlja korak naprijed, ali smatra da ima i neke bitne manjkavosti koje bi trebalo popraviti.

Sindikat pritom prvenstveno misli na položaj asistenata, kojima se predviđa prekarni radni odnos, tj. sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme na kraća razdoblja, moguće i na godinu dana, iako je obaveza asistenata i smisao njihova radnog mjesta izraditi doktorat da bi se mogao započeti rad u znanosti.

Sindikat smatra da sustav rada, vlastiti prihodi i financijski dio nisu uređeni

"Predloženo rješenje odudara od samog smisla radnog mjesta asistenta i doprinos je odlasku mladih ljudi iz zemlje", upozorava sindikat u priopćenju.

Ističu kako sustav rada za tržište, vlastiti prihodi i financijski dio prijedloga zakona nisu uređeni ni razrađeni pa su, s obzirom na kaos i nezakonje u sustavu, nužna konzistentna regulatorna rješenja.

Osim toga, u Hrvatskoj, prema interpretacijama Vrhovnog suda, nije moguće osigurati pravo na štrajk za zaštitu akademskih prava i sloboda, u čemu smo jedina zemlja u zapadnom demokratskom svijetu, a zakonski prijedlog je to mogao riješiti, ali nije.

Rezolucija o narušavanju akademskih prava i sloboda

Prijedlog nije omogućio istinsku reformu upravljanja ustanovama, a iskustva nekih sveučilišta, osobito višestruko nemila događanja na tijelima upravljanja Sveučilišta u Zagrebu, upozoravaju na slabosti sustava upravljanja, neadekvatni sastav, ovlasti i način izbora tijela sveučilišta.

Sindikat podsjeća da je na nedavnom saboru usvojio rezoluciju o tome pod nazivom "O narušavanju akademskih prava i sloboda na hrvatskim sveučilištima i zloupotrebi autonomije". U njoj se osuđuje upravljanje sveučilištem koje se manifestira nepostojanjem odgovornosti za nezakonite, neakademske i nedemokratske odluke, a istovremeno uključuje dokidanje akademske rasprave i svođenje na puku formu, sankcioniranje nepoželjnog mišljenja ili glasanja.

To ide čak do ukidanja mogućnosti profesionalnog napredovanja za neistomišljenike, revanšizma prema ustanovama i pojedincima, manipulacija procedurama i onemogućavanja neovisnog rada sveučilišnih tijela. Tu su i kršenje autonomnih prava na izbor dekana i prodekana, kupovanje lojalnosti dekana dodjelom koeficijenata za zapošljavanje, nezakonito i netransparentno zapošljavanje i sl., stoji u rezoluciji.

Pročitajte više