Sindikati iniciraju referendum o smjeru gospodarsko-socijalne politike

PRVI hrvatski svesindikalni sabor, koji je održan danas u zagrebačkom klubu Tvornica, odlučio je pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma među hrvatskim građanima o smjeru gospodarskosocijalne politike.

´Tom odlukom aktiviramo naša ustavna i zakonodavna prava na izravno odlučivanje o uređivanju gospodarskih i socijalnih odnosa u Hrvatskoj´, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Pet sindikalnih središnjica i najveći autonomni sindikati organizirali su danas skup protiv predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR) na kojem su 2003. godinu proglasili ´godinom borbe za dostojanstvo hrvatskog radništva´.

´21. stoljeće po predloženim izmjenama ZOR-a, kojima se drastično smanjuju radnička prava, nije vrijeme znanja i tehnologije nego robovlasničkog odnosa rada i kapitala´, poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić.

Pozvao je sindikalce da ostanu zajedno, a drugi svesindikalni sabor organiziraju 1. svibnja u Maksimiru.

´Spremni smo na razgovore, imamo znanja i možemo raditi na razvoju naše države´, rekao je Jurić.

U slučaju općeg štrajka protiv izmjena ZOR-a sindikati će zaštiti sve radnike u štrajku, a poslodavce koji budu osporavali njihova prava staviti na ´sindikalnu crnu listu´ i o tome obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada.

Sindikalni izaslanici, koji su u Zagreb doputovali iz čitave Hrvatske, zatražili su zaštitu postojećih radnih prava, učinkovitije pravosuđe, zaštitu nezaposlenih i jačanje socijalnog dijaloga i pregovora.

Nakon sabora nekoliko tisuća sindikalnih izaslanika uputilo se na Markov trg gdje će na prosvjednom skupu najavljenom za 12 sati predstavnike vlasti upoznati sa svojim zaključcima.

Pročitajte više