sindikati obrazovanja pregovaraju s resornim ministrom

Sindikati školstva i znanosti najvjerojatnije neće štrajkati potkraj mjeseca jer su se danas s ministrom znanosti, obrazovanja i športa Draganom Primorcem načelno dogovorili da će uskoro potpisati sporazum o nositeljima i rokovima za ispunjenje sindikalnih zahtjeva.

Tri većinska sindikata osnovnoga, srednjeg i visokog školstva te znanosti traže 12-postotno povišenje osnovice plaće, selektivan pristup prosvjeti, izdvajanje za obrazovanje 6,5 posto BDP-a te reforme obrazovanja.

Nakon jednodnevna štrajka 5. listopada danas su o svojim zahtjevima počeli pregovarati s resornim ministrom Draganom Primorcem. Dogovoreno je da će sindikati do idućeg tjedna izraditi nacrt prijedloga svojih zahtjeva, a zatim bi s predstavnicima resornog ministarstva trebali početi usklađivati njegov sadržaj, izvijestili su sudionici sastanka na konferenciji za novinare.

"Današnji sastanak rezultirat će skorim potpisivanjem sporazuma koji će utvrditi zaključke, nositelje i rokove za ispunjene sindikalnih zahtjeva", rekao je Primorac. Budući da ispunjenje sindikalnog zahtjeva za višim plaćama ovisi o državnom proračunu, Primorac je rekao da će od ministra financija Ivana Šukera zatražiti da poveća proračun njegova ministarstva za 20 posto.

Čelnik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević je, govoreći o tome hoće li biti štrajka, istaknuo da pripreme za štrajk ovise o socijalnom dijalogu. "Ako je dijalog otvoren i ako je ministar objavio iznos za koji će se zauzimati pri donošenju proračuna, nema razloga zašto bi sindikatima štrajk bio u prvom planu", rekao je.

Predsjednik Glavnoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kazao je da današnji sastanak ne može odgovoriti hoće li biti štrajka jer ispunjenje zahtjeva za višim plaćama ovisi o Ministarstvu financija. Dodao je da sindikati ne traže da se zahtjevi ispune odmah, nego da je važan dogovor koji se može poštovati u razdoblju od godine do godine i pol dana.

"Moramo raditi kao da će biti štrajka, a pregovarati kao da ga neće biti", rekao je Ribić.

(Hina) xmvr yln

Pročitajte više