Sindikati obrazovanja toliko se boje koalicije HSS-HSLS da im je milija "velika koalicija"

PREDSTAVNICI triju sindikata udruženih u Vertikalu sindikata obrazovanja danas su na novinskoj konferenciji osudili osudili zahtjeve za koaliranje predstavnika zeleno-žute koalicije. Spomenute sindikaliste brine kakvo će stanje biti u obrazovanju ako na vlast dođu HSS i HSLS.

Sindikalci upozoravaju da nitko iz zeleno-žute koalicije nije spomenuo da je uvjet za sklapanje koalicijske Vlade izdvajanje 13 do 14 milijardi kuna za obrazovanje iduće godine i ostvarivanje pedagoškog standarda. Za to su se i javno založili na Saboru vertikale obrazovanja u listopadu ove godine, kažu predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg školstva, te znanosti i visokog obrazovanja.

Upozoravaju da bi se sa šest milijardi kuna, koliko traži HSS iz budžeta za iduću godinu, moglo obnoviti sve hrvatske osnovne i srednje škole. Smatraju da "minorne" stranke kao što su HSS i HSLS ne bi smjele određivati budućnost Hrvatske.

Sindikalisti obrazovanja toliko se boje ulaska HSS-a i HSLS-a u Vladu da im je prihvatljivija velika koalicija HDZ-a i SDP-a. 

Vilim Ribić, predsjednik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je da bi predsjednik Stjepan Mesić trebao pozvati predsjednike HDZ-a i SDP-a i od njih zatražiti dogovor o granici ispod koje neće ići prilikom pregovora s HSS-om i HSLS-om.

O svojem stavu sindikalci će pismom obavijestiti i predsjednika Mesića.

Jučer je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević u razgovoru za Index osudio ovakve stavove Vertikale obrazovanja. Rekao je da se ne slaže s tim jer je agrarna reforma u ovom trenutku jedini način da zauzdamo porast cijena hrane. Matijašević je rekao da nam trenutno ne treba niti turizam jer svu hranu za prehranu turista moramo uvoziti.

D.M.
Foto: Index

Pročitajte više