Sindikati: Prekršajne prijave protiv uprave riječke luke

PREDSJEDNICI triju lučkih sindikata izvijestili su danas kako je Državni inspektorat utvrdio da je Uprava riječke Luke obavljala nedopušteni nadzor nad sindikalnim djelovanjem te da je poslove povjeravala kooperantima koji za radnike nisu uplaćivali obvezne doprinose, pa su podnesene prekršajne prijave protiv predsjednika Uprave Denisa Vukorepe.

Roberto Zubčić iz Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke, Vlatko Mandekić iz Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj luci i Drago Jelčić iz Lučkog slobodnog sindikata rekli su novinarima da su inspektori obavili nadzor Luke na zahtjev sindikata.

Predsjednik Uprave Denis Vukorepa prijavljen je za nedozvoljeni nadzor jer je članove sindikata koji su bili na jednoj konferenciji za novinare pozvao na razgovor i pokušao na njih utjecati.

U drugom slučaju inspektori su kod kooperantske tvrtke Rijeka d.d. utvrdili rad na crno.

Čelnici lučkih sindikata također su izvijestili da je na referendumu o doprinosu solidarnosti glasovalo je 60,8 posto radnika, od kojih se za doprinos izjasnilo 98,38 posto radnika.

U lučkim sindikatima drže da Uprava Luke ne poštuje novi Kolektivni ugovor, posebice u dijelu plaća. Stoga su Upravi dostavili prijedlog promjene načina obračuna učinka radnika, odnosno da osnova za izračun budu učinci brodskih i skladišnih radnika na manipulaciji teretom.

(Hina) xhšup ymd

Pročitajte više