Sindikati premijerki Kosor: Smijeni Šukera jer je isti kao i Sanader!

ZBOG "svinjarije" ministra financija Ivana Šukera oko dodjele ovogodišnjih božićnica čelnici šest najjačih sindikalnih središnjica zatražili su danas njegovu ostavku posebno napominjući da se Šuker počeo ponašati "kao Sanader".

Božić ove godine stigao prerano!?

Podsjetimo, Vlada još od kolovoza ove godine intenzivno razmišlja kako riješiti problem božićnica, odnosno smanjiti ih pa državnim i javnim službenicima umjesto po Zakonu ugovorenih 1250 kuna dodijeliti tek 500 kuna. Prema zakonu javne i državne službe dužne su isplatiti dogovorene božićnice, no Šuker i premijerka Kosor nisu donijeli ni jednu zakonsku stavku koja bi to onemogućila odnosno smanjila iznos već prije ugovorene božićnice.

Čini se da je Vladu ove godine potpuno zatekao Božić, jer su neke državne insistuticije već počele isplaćivati zakonski određene božićnice, dok Šuker i Kosor ovih dana tek - "apeliraju" na štednju te pozivaju ravnatelje ustanova na kršenje zakona. Šuker je "u svom stilu" sindikalcima rekao kako nema više regresa ni božićnica jer Vlada u svojim smjernicama za fiskalnu politiku od 2010. do 2012. nije predvidjela sredstva za vraćanje šest posto povišice koja je javnim službama ukinuta.

Šuker nema ni kućni odgoj

Šuker je najavio i kako nema ništa od sporazuma iz svibnja ove godine jer nemaju novac za povećanje plaća u slučaju rasta BDP-a, što je bilo zajamčeno sporazumom koji je postignut u svibnju.

"Osim što Šuker ima problema s bahatošću ali i bezobraštinom, muči nas i sa svojom političkom nekulturom i nadasve nedostatkom kućnog odgoja. Dojma smo da je sebi umislio da je sada on Sanader", rekla je okupljenim novinarima Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva. Osim Šukera sindikalci traže i ostavku ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića kojeg su uhvatili u laži. Naime, ministar Milinović javno se hvalio još prije deset dana kako je osigurao sredstva za božićnice zdravstvenih djelatnika.

Milinović opet laže

"Zašto se sada isplata blokira?", upitala se Avberšek pred okupljenim novinarima dodajući kako su već isplaćene božićnice od 1250 kuna u Čakovcu i dijelu Zagreba.

Kako su rekli predstavnici sindikata Vlada je s njima otvorila pregovore oko eventualno manje božićnice tek krajem prošlog tjedna, a sastanak koji je trajao sat i pol vremena bavio se i pitanjima hoće li pregovarači zvati Šukera s ministre ili potpredsjedniče Vlade.

To tako ne ide

"Prema potpisanom kolektivnom sporazumu nama su zagarantirane božićnice od 1250 kuna, a Šuker je tek nedavno zatražio da se smanje na 500. Za to ne postoji ni jedna zakonska mogućnost da to napravi", rekao je pak sindikalni čelnik Vilim Ribić dodajući da će o svemu izvijestiti premijerku Kosor.

Pročitajte više