Sindikati protiv prodaje Name konzorciju proizvođača tekstila

Sindikati Name usprotivili su se danas planu Vlade da se stečaj tog trgovačkog lanca završi prodajom konzorciju domaćih proizvođača tekstila jer bi time bila ugrožena radna mjesta preostala 472 zaposlenika Name.

Sindikalci su na konferenciji za novinare pozvali Vladu da na sutrašnjoj sjednici ne prihvati plan Ministarstva gospodarstva o predaji Name konzorciju proizvođača tekstila, već da tvrtku u stečaju proda najboljem ponuđaču.

To nije rješavanje problema stečaja Name nego pokušaj spašavanja domaće tekstilne industrije, protiv čega mi nemamo ništa, ali predviđeni koncept "ne drži vodu", istaknula je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH) Ana Knežević.

Ukupni promet Name u prošloj godini bio je 174 milijuna kuna, a plan predviđa da bi, nakon što je preuzme konzorcij, Nama ostvarila povećanje prometa od 44 posto, što je nerealno, kazala je Knežević.

Tekstilna industrija je u krizi u cijelom svijetu, a ne samo kod nas, pa se ne može spasiti preuzimanjem dvije Namine robne kuće, u Ilici i na Kvaternikovu trgu, smatra predsjednica STH-a.

Predlažemo prodaju Name najboljem ponuđaču uz dva uvjeta - zadržavanje svih zaposlenih i osiguranje prodajnog prostora za domaće proizvođače, rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Dosad su se javili i bolji potencijalni kupci, poput konzultantske kuće MCS iz Beča koja želi kupiti robnu kuću u Ilici i u nju uložiti 20 milijuna eura. I domaće tvrtke Lantea i Iris dale su bolje ponude od konzorcija, dodao je Mučnjak.

Domaći tekstilci, koji su lani ostvarili samo 4,3 posto udjela u Naminom prometu, žele kupiti Namu uz pomoć hipotekarnog kredita.

"Bolje nam je da ostanemo u stečaju, u kojem barem uredno primamo plaće, nego da nas prodaju na takav način, jer ćemo za šest mjeseci morati opet u stečaj", zavapila je povjerenica STH-a u Nami Amalija Jelić.

Nismo protiv konzorcija, nego protiv ustupaka jednom ponuđaču bez natječaja, a ako treba, opet ćemo prosvjedovati kao i 1999. kada je Nama otišla u stečaj, pa makar i blokirali promet Ilicom, odlučna je bila Amalija Jelić.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više