Sindikati nakon sastanka s vladom: Ne želimo nikome prijetiti, ali...

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vlada i sindikati održali su sastanak na kojem je predstavljena finalna verzija uredbe o koeficijentima za sva radna mjesta.

Istovremeno je na hrvatskim sudovima počeo novi bijeli štrajk sudaca kojem su se, za razliku od lanjskoga, pridružili i državni odvjetnici. Zato se u sljedeća dva tjedna, do petka, 2. veljače, ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Moguće mjere spominju i zdravstveni djelatnici, no dio sindikata zadovoljan je ponuđenim.

"Napravljeni su mehanizmi za zaštitu ljudi od subjektivnog ocjenjivanja", rekli su iz sindikata nakon sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

"Velik problem u pregovorima bile su ocjene. Smatramo da nije bilo potrebe za time, to je minorno. Što se tiče koeficijenata, svima plaće rastu u prosjeku preko 30 posto, računajući od prošle godine od svibnja. Zadnja etapa povećanja je preko 12 posto. Uvijek će biti nezadovoljnih, primili smo desetke prigovora. Mi kao sindikati dobit ćemo mogućnost, uredbe idu na mišljenje, imamo 15 dana za očitovanje. Osobno je moje mišljenje pozitivno o ovom zakonu, mislim da je ovo dobar posao.

Ne želim prijetiti nikome, mi kao socijalni partneri imamo pravo dati mišljenje. Dosad se nije događalo da su sindikati sudjelovali u procesu donošenja koeficijenata jer je to posao vlade. Sad smo imali utjecaja na taj proces, ali uvijek će biti onih koji gledaju drugačije. Napravili smo i revoluciju oko policijskih službenika. Mi još nismo ostvarili cilj. Treba vremena i za to. Ovaj sustav je više honorirao one na dnu hranidbenog lanca. Pokušala se ispraviti nepravda za ljude koji nisu mogli živjeti od svog rada", poručili su sindikati, prenosi N1.

"Umjereno smo zadovoljni, zahvaljujemo vladi. Dobit ćemo u srijedu napismeno što trebamo, to ćemo predočiti tijelima i mislim da ćemo se dogovoriti, da ne bi trebalo biti nekih problema", rekao je predsjednik sindikata policije Dubravko Jagić.

Sindikat znanosti i obrazovanja nije zadovoljan

Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja istaknuo je da oni nisu zadovoljni ponudom.

"Nismo zadovoljni procesom, nije bilo onako kako nam je bilo obećano, nismo bili dovoljno uključeni. Nismo zadovoljni ni finalnim rezultatom. Danas smo dobili neke pomake u odnosu na ranije koeficijente. Moramo to sad ocijeniti i vidjeti u kojoj smo poziciji. Vlada će u srijedu dostaviti cjeloviti prijedlog uredbe i onda ćemo to analizirati. Mi u našem sustavu nismo zadovoljni", rekao je.

Na novinarsko pitanje je li štrajk opcija odgovorio je: "Uvijek je štrajk opcija."

Piletić: Ne možemo očekivati da će svi biti zadovoljni

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je fiskalni učinak svih poteza nastalih dogovorom sindikata i vlade 1.5 milijardi eura. "Ako nam je to malo, nedovoljno po pitanju raspona, po pitanju visine koeficijenata, ja ću onda podsjetiti da to u kunama iznosi nešto više od 11 milijardi kuna", rekao je Piletić.

Naveo je da će u srijedu poslati nacrt prijedloga uredbe sindikatima, koji onda imaju zakonski rok od 15 dana da dostave svoje mišljenje. Rekao je i kako ne zna gdje je Kroflin na današnjem sastanku čuo da su svi nezadovoljni. "Ja nisam čuo", dodao je.

Ministar Davor Božinović istaknuo je da se radi o sustavu koji ima više od 26.000 zaposlenih i da su svima plaće rasle za oko 35 posto od ožujka do prosinca prošle godine, a i novo je povećanje veliko, oko 12.5 posto.

"Napravili smo transparentniji sustav i kad su u pitanju ocjenjivanje, koeficijenti i nagrađivanje, mislim da nema vlade koja o ovome nije govorila, a ovo je prva vlada koja je to napravila. Već godinama radimo na promjenama. Sjećam se kad je bruto plaća policijskih početnika bila 650 eura, sad će biti oko 1500 eura bruto. Nastavljamo dijalog. Postavili smo standard da sve vlade u budućnosti ispod ovoga neće ići", rekao je Božinović.

Pročitajte više