Sindikati školstva i znanosti najavljuju novi štrajk

TRI sindikata školstva i znanosti najavljuju novi štrajk u školama i na fakultetima ako ne dođe do socijalnoga dijaloga s hrvatskom Vladom i povećanja plaća.

Štrajk će se održati, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, prije donošenja proračuna za sljedeću godinu, od 22. do 28. studenoga, a o njegovu trajanju odlučit će sindikalna tijela.

Sindikati traže 12 postotno povećanje osnovice za plaće, selektivan pristup prosvjeti, izdvajanje za obrazovanje od 6,5 posto BDP-a te provedbu reformi u obrazovanju.

"To nije ultimatum već poziv na socijalni dijalog o zahtjevima sindikata", izjavio je predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević.

Ocijenio je kako je jednodnevni štrajk upozorenja 5. listopada, na kojemu je sudjelovalo 60 tisuća zaposlenih, hrvatska Vlada ignorirala.

"Prosvjeta je na margini i nikako da postane prioritet", upozorio je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz.

Predsjednik Glavnoga Vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je da poziva na dijalog nema, iako su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa sindikalni zahtjevi prepoznati.

"Sa sedam posto visokoobrazovanih ljudi nije moguće razviti Hrvatsku, potrebno je barem 27 posto", dodao je.

U sklopu sindikalne akcije sindikati su po Hrvatskoj već postavili 300 velikih plakata "Zapostavljena prosvjeta - nepokrenuta Hrvatska".

Pročitajte više