Sindikati skupljaju potporu za referendum i najavili tužbu protiv Vlade

PREDSTAVNICI pet sindikalnih središnjica na konferenciji za novinare su objasnili zašto su nezadovoljni dijalogom s premijerkom Kosor i predsjednikom Josipovićem.

Kosor sindikatima: Nadam se da nećemo razgovarati i o drugim pravima!

Sindikati će od 9. do 23. lipnja skupljati potpise za referendum o zadržavanju prava iz postojećih kolektivnih ugovora. Trebaju skupiti 450.000 potpisa, a pitanje koje će se naći na listiću ako sindikati izbore referendum glasi: "Jeste li za zadržavanje postojeće zakonske odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima?"

Odbili pozive Kosor i Josipovića

Sindikati su izvijestili da su odbili premijerkin poziv na radni sastanak sazvan za 8. lipnja jer nije udovoljeno njihovim zahtjevima za povlačenje Vladina prijedloga izmjena Zakona o radu. Odbili su i predsjednikov poziv na sjednicu Savjeta za gospodarstvo 10. lipnja zbog toga što im nije pružio podršku kad su je zatražili.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević objasnio je da su sindikati Josipoviću 1. lipnja uputili dopis o štetnosti ZOR-a i zatražili njegovu podršku koja je izostala. Naglasio je da i dalje čeka njegovu osudu izmjene ZOR-a. 

"2. lipnja uputili smo zahtjev i predsjedniku Sabora i klubovima zastupnika da ne uvrštavaju izmjene u dnevni red jer pokrećemo prikupljanje potpisa za referendum o ZOR-u. Odgovor nismo dobili. Na sastanak s Kosor se nećemo odazvati dok se sporni prijedlog izmjena ZOR-a ne povuče iz saborske procedure", rekao je Matijašević.

Dodao je da kolektivni ugovor nema veze s trenutačnom gospodarskom situacijom u zemlji te da Vlada i premijerka lažu javnost. Izrazio je uvjerenje da će uspjeti skupiti potpise za referendum, a pomoć su obećali Hrvatska stranka rada-hrvatski laburisti, SDP, Akcija Zelenih, Sindikat novinara, sindikati HŽ-a i studenti Filozofskog fakulteta.

Katolička crkva šuti, muslimani i pravoslavci podupiru sindikate


Matijašević je rekao da su dobili potporu i od estradnih umjetnika i većine vjerskih zajednica te da će otvorenim pismom zatražiti pomoć od svih moralnih vertikala u Hrvatskoj. Naime, kako piše Novi list, sindikate su podržali Srpska pravoslavna crkva i Mešihat islamske zajednice, čiji je predsjednik Ševko Omerbašić čak rekao da će pozvati svoje vjernike da potpisom podrže raspisivanje referenduma. Katolička crkva još nije izrazila svoje stajalište.

U tijeku su i pripreme za Svesindikalni sabor 14. lipnja. Sindikati su sa svime upoznali direktora Ureda za radničke aktivnosti Međunarodne organizacije rada (MOR) koja je također obećala pomoć, ali i najavili tužbu protiv Vlade zbog kršenja Konvencije MOR-a br. 98 o pravu na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje.

Sever: HDZ nas je podupirao kad nas je trebao!

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever izjavio je da su premijerka i HDZ zaboravili kako su ih podupirali dok su bili u oporbi. "U vrijeme bivše koalicijske Vlade upravo je HDZ snažno podupirao zahtjeve sindikata da se ne smanjuju radnička prava, a danas kad su HDZ-ovci na vlasti 'sjekirom udaraju po ZOR-u'. Sada je očito da to nije bilo zbog stvarne potpore radništvu jer bi danas stvari drugačije izgledale", dodao je.

Pročitajte više